Sådan bliver simreretten en succes

Efteråret er sæson for søvnige simreretter, der kan passe sig selv på komfuret, men simreretter er altid skønne. Den lange tilberedning frigiver en masse smag, og der er kun få ting, man skal huske, før simreretten bliver et hit. Madskribent Maria Meldgaard hjælper os med et par af sine fif.

Vælg kød, der vinder i det lange løb

Simreretter er en oplagt mulighed for at bruge noget af det kød, man sjældent spiser.

»Det kan være sjovt at prøve nogle billige udskæringer, man ellers aldrig tør at tage med fra kødafdelingen,« siger madskribent Maria Meldgaard, der bl.a. finder på opskrifter til Samvirke.

Fra koen foreslår hun, at man bruger bov, skank, oksebryst eller oksehale. Hvis det er svin, man vil putte i gryden, er svinekæber et godt valg. Det bliver meget mørt i en simreret.

Steg grøntsagerne først

»Jeg bruner altid både kød og grøntsager for sig selv, før jeg sætter det til at simre,« siger Maria Meldgaard. Når man gør det, får grøntsagerne nemlig masser af stegesmag, og det fremhæver noget af sødmen i eksempelvis gulerødder.

Det behøver ikke tage lang tid eller gøre processen mere besværlig, for man kan bare gøre det i bunden af den gryde, man alligevel skal bruge.

Spar på øllet

Mange putter helt instinktivt øl i deres simreret, fordi kødet som regel har godt af at simre med noget øl. Men faktisk kan man gøre mere skade end gavn, når man spæder til med øl. 

»Du risikerer, at det bliver bittert, hvis du putter for meget øl i, og hvis du ikke vælger den rigtige,« siger Maria Meldgaard. 

Hun anbefaler en sød og mild øl. Og aldrig mere end en flaske til en stor gryde.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lav simreretten dagen inden

En af de smarte genveje ved simremad er, at det nærmest bliver bedre af at stå en dag på køl. Så kan man eventuelt spæde op med lidt friske grøntsager i gryden, mens man varmer det op.

»Det er supergodt at lave det dagen før, hvis man skal have gæster. Så står man ikke og er kødsvedig og klam, når gæsterne kommer,« forklarer hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gør dig fri af opskriften

»Hvis man bare blindt følger en opskrift uden at tænke over det, kan du stå med et yderst kedeligt resultat, hvor kødet er hårdt og ikke færdigt,« siger Maria Meldgaard. Hun blev faktisk skuffet over de første mange simreretter, hun lavede, fordi hun fulgte en opskrift slavisk.

Og der er ingen grund til at være bange for at give det for lang tid.

»Kogt i smadder - det er bare godt, fordelen er jo, at den form for kød ikke bliver ikke tørt ved at blive kogt for længe. Det bliver kun ekstra saftigt og mørt,« siger Maria Meldgaard.

Derfor skal du også sætte tid nok af, når du laver simremad, for det er ikke nødvendigvis færdig på den tid, som opskriften lover.

Gem krydderiet til sidt

I løbet af de 3 timer, som det typisk tager at lave en god simreret, vil meget af væden fordampe. Derfor skal man vente med at krydre til sidst, for ellers kan smagen af salt eksempelvis blive kraftigere, når væsken fordamper. Typisk vil en simreret kræve noget syre, for at den ikke bliver for fed og tung. Risvineddike eller lime kan hjælpe med at trække i den anden retning.

Tip: Put en hel chili i gryden allerede fra starten. Smag på retten løbende og tag chilien op, når styrken passer til dig. Så kan du altid snitte chilien og putte mere i, når du smager til.

Gå udenom kartoffelmosen

Kombinationen af kartoffelmos og en gryderet er tung. Men der er gode alternativer til det traditionelle tilbehør.

»Jeg synes, perlespelt, perlerug og basmatiris egner sig godt til. Så får du tygget på en anden måde,« siger Maria Meldgaard.

Giv komfuret fri og lad retten simre i ovnen

»Mange mennesker har slet ikke store gryder,« siger Maria Meldgaard. Men de behøver ikke fortvivle. En stor, dyb bradepande kan sagtens bruges. Den behøver ikke være mere end 6-7 centimeter dyb. Det vigtigste er, at man husker at dække bradepanden med alufolie.

»Det passer bare sig selv, det brænder aldrig på, så man behøver ikke engang at røre rundt i det,« afslører Maria Meldgaard.

Pift op med friske grøntsager

En simreret med mørt kød og udkogte grøntsager bliver tit serveret med kartoffelmos. Begge dele kan tygges uden gebis. Derfor er det en god idé at supplere menuen med noget sprødt og friskt. 

»Det kunne være ristet savojkål, eller noget andet, der er sprødt,« siger Maria Meldgaard. Hun plejer selv altid at lave en råkostsalat til.

Erstat fløden med kartofler

»Nogle gange synes jeg faktisk, at man skal lade være med at putte fløde i,« siger Maria Meldgaard. Så kan man lettere beholde de intense smagsoplevelser. Fløden gør smagen rundere og gør også retten mere cremet. Hvis man putter kartofler i gryderetten fra start, vil stivelsen trænge ud og gøre retten tykkere.