Briketter eller trækul: Hvad skal jeg vælge?
Briketter er gode til høj varme og korttidsstegning
De sorte briketter er nemme at have med at gøre og tænde op i, fortæller Johnny Larsen, der er passioneret griller og står bag sitet grillguru.dk.
»Og så har briketter den egenskab, at de bliver sindssygt varme,« siger han.
Derfor er de gode til stegning af kød eller andet, som ikke skal have særlig lang tid på grillen, men ikke lige så gode til langtidsstegning. Johnny Larsen bruger selv briketter, når han steger kylling til mange mennesker i sit cateringfirma.
Trækul giver smag til det, du griller
Trækul kan ulme ved lav temperatur i længere tid, uden de går ud. Derfor er de især velegnede til for eksempel pulled pork, som danskerne er ellevilde med.
»Trækul dufter af spejder og snobrød og giver den her helt specielle, autentiske grillsmag, som mange kender fra bøffen på et steakhouse og ikke selv kan opnå, når de griller med briketter hjemme i haven,« siger han.
Er man ikke til den let røgede smag fra kullene, kan man dog også købe smagsneutrale trækul.
Brug samme briketter eller trækul hele sæsonen
Om du vælger trækul eller briketter, råder Johnny Larsen dig til at bruge det samme mærke, fra sæsonen starter, til den slutter. Så lærer du, hvor mange kul der skal i.
»Der er stor forskel på både trækul og briketter – men også på de enkelte mærker i hver af de 2 typer,« siger Johnny Larsen.
Sæt et mærke på din grillstarter, så du ved, hvor mange briketter eller trækul der skal til, når du griller. Det kan for mange være nemmere at justere varmen ved mængden af kul end ved at bruge spjældet på toppen og bunden af grillen. Har du lidt rutine, kan du fint bruge spjæld til at justere temperaturen.