Befri din kanin: Derfor bør du lukke Ninus ud af buret og gøre den til en del af familien

Din kanin kan blive en del af familien, pottetrænes og færdes frit ligesom en hund eller en kat. Faktisk bør vi lukke vores langørede kæledyr ud af burene. Kaniner har brug for at være aktive mindst 12 timer om dagen og kan blive både syge og deprimerede af at sidde i et bur for længe.
En nuttet kanin, der ligger på noget halm og kigger ind i kameraet

Selv inaktive og understimulerede kaniner, der har boet det meste af deres liv i et bur, kan live op og få et godt liv som frie kaniner og blive en del af familien. 

Gør din kanin til en del af familien som en kat eller en hund

Din kanin kan lære at komme, når du kalder, og du kan pottetræne den, så den kan gå frit rundt i huset, uden at du behøver være bange for, at den besørger eller tisser over det hele. Ninus kan med andre ord blive en del af det daglige liv i familien, ligesom en kat eller en hund er det. Det gør det ikke bare sjovere at have kanin, men er også nødvendigt for, at kaninen faktisk kan trives, siger Dorthe Pedersen, der er smådyrsansvarlig hos Dansk Dyreværn Århus. Derfor er der brug for et opgør med tanken om, at en kanin skal sidde i et bur i et hjørne det meste af sit liv og kun kommer ud, når dens mennesker har et øjeblik til at nusse eller lege, mener hun. 

»Det er en gammeldags og helt forkert opfattelse. Det er aldrig nogensinde acceptabelt at have sin kanin stående i et lille bur. Kaniner er meget sociale dyr, som har brug for at være aktive mindst 12 timer om dagen. Der er jo heller ingen, der kunne finde på at have en kat boende i et bur,« siger hun.

En frikanin er gladere og sjovere for ejeren

Omkring 70.000 familier i Danmark har en eller flere kaniner boende, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Der er stor forskel på forholdene, de lever under, men Dorthe Pedersen vurderer, at langt størstedelen opholder sig for mange timer i et bur, hvor de ikke kan være aktive i det omfang, de har brug for for at trives.

De seneste år er konceptet frikanin blevet mere og mere udbredt blandt danske kaninejere. Ud over Dansk Dyreværn Århus tager blandt andet den landsdækkende organisation Dyrenes Beskyttelse udgangspunkt i denne tankegang i deres pasningsvejledninger, når de formidler kaniner videre til private. Det går i korte træk ud på at lade døren til kaninens bur stå åben, så kaninen har frihed til at bevæge sig rundt i huset eller lejligheden, når ejeren er hjemme – eller i alle døgnets 24 timer.

Dorthe Pedersen fremhæver 3 gode grunde til at åbne burene:  

  • En kanin, der opholder sig for meget af tiden på for lidt plads og alene, bliver trist, risikerer at gå i sorg og kan i sidste ende dø af kedsomhed.
  • En kanin, der ikke har plads til at udfolde sig, vil få fysiske skavanker allerede efter 6 måneder. Inaktiviteten kan for eksempel føre til knogleskørhed, gigt og overvægt.
  • Det bliver langt sjovere at have kanin, hvis den bliver en del af familiens hverdag. Dens personlighed bliver tydelig, og du kan lære den for eksempel at komme, når du kalder. 

Flere og flere har frie kaniner

Frikaniner kaldes også huskaniner. Konceptet bygger på den nyeste forskning og konkrete erfaringer, og der er en voksende gruppe af kaninejere, som vælger at holde kanin på denne måde. Der er fokus på kaninernes velfærd og på, at kaninen skal være en del af familien, hvor dens behov for aktivitet og socialisering tilgodeses.
Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Sådan indretter du huset til en frikanin

  • Basen: Selvom din kanin har adgang til dele eller hele huset, skal den stadig have en rummelig base, hvor dens bur eller kaninhus befinder sig. Det kan være et hjørne i stuen eller et værelse, som er indrettet specielt til den. Der er ikke noget forkert i at have kaninen lukket inde i basen på nogle tidspunkter af døgnet af praktiske årsager eller for dens egen sikkerheds skyld. Men sørg for, at basen er tilstrækkelig stor til, at kaninen kan udfolde sig fysisk, hoppe og løbe – dvs. helst 2-3 meter lang/bred på hver side. Indret basen med stimulerende legetøj og evt. en gravekasse med sand i. Når kaninen har brug for fred, vil den som regel søge ind i sit hus eller bur i basen, hvor den også sover og spiser, så sørg for altid at have fri adgang hertil.
  • Hvornår skal kaninen kunne færdes frit? Det er op til dig, om din kanin skal have adgang til huset 24 timer i døgnet eller kun, når du er hjemme. Der kan være gode grunde til at lukke lågen til basen om natten, og når far og mor er på arbejde, og børnene er i skole. Så skal du ikke være bange for at komme hjem til en overgnavet ledning. Men sørg for at lukke kaninen ud, så snart du eller andre i familien kommer hjem, så den kan være med i familielivet og løbe rundt sammen med jer.
  • Skal kaninen have adgang til alle rum? Selvom du holder din kanin som frikanin, er det helt i orden at gøre nogle områder i huset eller lejligheden til »kaninfri« zoner. Fuldstændig ligesom mange katte- og hundeejere for eksempel ikke vil have deres kæledyr i soveværelset eller på badeværelset.   
  • Sørg for at sikre huset: Det er en god idé at kaninsikre de områder af huset, kaninen har adgang til. Især hvis den går frit hele døgnet. Pak ledninger ind, så den ikke kan komme til skade, hvis den bliver fristet til at gnave i dem, og giv i stedet kaninen nogle grene, den kan hygge sig med – så er den også mindre tilbøjelig til at gnave i paneler, bord- og stoleben. Er du bekymret for panelerne og benene på dine møbler, kan du overveje også at pakke dem ind.    
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ninus elsker at være ude

Bor i byen, kan det være en god idé at anskaffe en sele, så din fritgående huskanin kan komme udenfor. Og har du en have, kan du med fordel indrette en løbegård til kaninen eller hegne haven ind. Ninus elsker at boltre sig i det fri. Læs mere herom på frikanin.dk. Du kan også vælge at etablere et egentlig kaninanlæg (mindst 9 m2) i haven og lade dine kaniner bo fast udenfor, hvor de kan grave underjordiske gange og huler og vil trives optimalt. Husk, at kaniner er sociale dyr. De bør altså bo flere sammen, hvis de bor udenfor, hvor du måske ikke har ligeså meget kontakt med dem som med en huskanin. Bor du i byen, er det en god idé at investere i en sele, så den kan komme en tur ud i det fri.   
Kilde: frikanin.dk, Dyrenes Beskyttelse og smådyrsansvarlig hos Dansk Dyreværn Aarhus Dorthe Pedersen.

En frikanin bør være neutraliseret

En kanin, der lever som frikanin, bør altid blive neutraliseret, hvis ikke den allerede er det. Det mindsker risikoen for, at den bliver hormonel og dermed territoriel, og samtidig vil en neutraliseret kanin ikke have behov for at afmærke sit territorium med afføring på samme måde, som en ikke-neutraliseret kanin gør det. 

Sådan pottetræner du din kanin

Risikerer man ikke kaninlort og -tis i hele huset, hvis kaninen får lov at løbe frit rundt, tænker du måske? Men det er ikke noget problem at gøre en neutraliseret kanin renlig fuldstændig ligesom en kat, så man undgår ærgerlige små uheld. Og faktisk vil de fleste frikaniner foretrække at besørge og tisse, der hvor de også er trygge og spiser – altså i deres egen base.

Du kan både eksperimentere med en kattebakke eller indrette et toilet i den ene ende af kaninens hus eller bur:

  • Kattebakke: Put træpiller i bunden af en kattebakke og læg strø henover. Hvis kaninen tisser eller besørger andre steder end i kattebakken, så sæt først kattebakken dér og flyt den gradvist derhen, hvor du gerne vil have kaninen til at besørge. Saml desuden afføring, som kaninen har lagt uden for kattebakken, op og smid det ned i kattebakken. Du kan også eksperimentere med hø eller halm i stedet for strø, og se, om kaninen foretrækker det.    
  • Toilet i kaninhuset: Kaniner kan godt lide at besørge og spise på samme tid. Det kan derfor være en idé at indrette buret, så kaninerne har hø til at spise i den ene ende og toilet i den anden. Bind evt. høet, som den skal spise, op, så den ikke tisser i det, og eksperimenter med halm (som er billigere end hø) i den ende, hvor kaninen har toilet.

Tænk dig om, før du anskaffer dig en kanin

Kaniner er komplekse dyr, som kræver tid og engagement af ejeren. Man bør sætte sig ind i både deres ernæring, fysiologi og adfærd, før man beslutter sig for at anskaffe sig én. Desuden overrasker det mange, at kaniner bliver op til 12 år. 

Det er ikke for sent at befri sin kanin
Har du en kanin, der har boet det meste af sit liv i et bur, eller overtager du en kanin, der har, er det sjældent for sent at slippe den ud af buret. Selvom det måske kræver tilvænning og tålmodighed, kan selv inaktive og understimulerede kaniner live op og få et godt liv som frikaniner.

Kilder: Smådyrsansvarlig hos Dansk Dyreværn Århus, Dorthe Pedersen. Artiklen er desuden læst igennem af dyrlæge og faglærer på Roskilde Tekniske Skole Lene Gorm Pedersen.