Aspartam: Kan sødestof narre kroppen?

Hvorfor omtaler brevkassen aspartam som et ufarligt stof?

Der findes ingen beviser for, at bugspytkirtlen bliver forvirret, når man spiser kunstige sødemidler

?

 Brevkassen har tidligere skrevet om aspartam, men kun omtalt det som et ufarligt stof. Men hvad sker der i vores krop, når hjernen og bugspytkirtlen narres?

Jeg har læst en del artikler om, at aspartam får hjernen til at tro, at man spiser sukker, og at hjernen derfor giver besked til bugspytkirtlen om, at nu skal der dannes insulin til at bekæmpe det søde. Men da der ikke er sukker i munden, men kemi, forvirres bugspytkirtlen mere og mere ved indtagelse af kunstigt fremstillede sødestoffer.

Bugspytkirtlen producerer insulin, men har ikke noget at bruge den til.  

Her i brevkassen skriver Leif Skibsted kun om aspartam, som om det er et isoleret stof, men det reagerer i samarbejde med en kompleks menneskekrop, der ikke kan sammenlignes med, hvad der foregår i et reagensglas.

Det er i mine øjne en lidt for ensidig forklaring. Jeg kender rigtig mange, der har allergiske/uhensigtsmæssige reaktioner ved kemistoffet aspartam. Jeg er selv en af dem, min datter og et af mine 4 børnebørn samt flere af mine klienter.

 

Illa Jepsen, Ølstykke

Svar fra Leif Skibsted

Der findes ingen beviser for, at bugspytkirtlen bliver forvirret, når man spiser kunstige sødemidler. Aspartam er et meget velundersøgt sødestof. Blandt andet har en ny dansk undersøgelse fra 2018 vist, at insulinfølsomheden ikke påvirkes af sodavand med aspartam.

Risikoen for diabetes øges heller ikke af sodavand med sødestof som aspartam. Til gengæld giver et stort forbrug af sodavand med sukker øget fedt i blod og lever og øger kropsvægten.

Det bedste råd er dog fortsat at drikke vand i stedet for sodavand med sukker eller sødestof for ikke at blive afhængig af sød smag. 



 

Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevare-videnskab på Københavns Universitet.

Læs mere om