Altanen er min mentale oplader

Boe Sallingboes altan midt i København giver ham det nødvendige pusterum og de grønne omgivelser, som han savnede i hverdagen. Læs, hvad altanen betyder for ham.
Boe på hans altan.

Boe Sallingboes altan er på kun 2 kvadratmeter. Men det er plads nok til masser af grønne eksperimenter.

- At have et rigt udendørsliv betyder en større forankring i min hverdag. At jeg har et sted, hvor jeg stille kan reflektere over mit liv, mine relationer og de ting, jeg prioriterer i dagligdagen – ja, min altan er min mentale oplader, når livet går lidt stærkt. 

Boe Sallingboe nyder sin altan på to kvadratmeter på fjerde sal i hjertet af Vesterbro, hvor han får plads til alverdens planter og vækster som fx et stort magnoliatræ. 

- Min altan er så spændende at følge året rundt – fuglene, der spiser foder om vinteren, og forårshaven, der gror til og bærer frugt. Tænk, at vi (Boe og hans kone, red.) på fjerde sal i en storby kan tiltrække småfugle og bestøvere, der kommer for at spise, drikke eller slappe af i ly for de større fugle, som skader og måger. Det er da helt fantastisk. 

Boes bedste råd om planter på altanen 

Start med at sætte få ting i gang for at se, hvordan det går, og om arbejdskravet også matcher ambitionerne. Så kan du altid anskaffe store plantekasser og sværere planter senere. 

Begynd med et par gode krukker og god jord. Resten handler om smag og nærvær.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Droppede kontoret for naturen

Boe havde egentlig en fin karriere kørende som produktudvikler og industriel designer i tekstilbranchen. Men han manglede noget i sit liv – noget med natur og vind i håret, grønne planter og fingrene i jorden. I 2006 var det ikke længere nok for ham at dyrke den grønne passion i fritiden, og derfor valgte han at skifte godt og grundigt spor. 

Han blev ansat i et gammelt gartnerfirma, og fra den ene dag til den anden blev computer og kontorlandskab skiftet ud med muldjord, sten og planter i byens haver og parker. Han og konen, Lene, har nemlig startet firmaet Altan-alferne, der arbejder med at gøre byens glemte arealer, private altaner, tagterrasser og byens mange baggårde mere grønne og frodige.

- Det er guld værd for byboere at kunne gå ud på deres egen altan og skabe deres eget grønne rum. Tænk, at man kan blive en trækrammer midt i byen. Det er da enestående – både for bymennesket selv og for vores fælles byfremtid. Rent menneskeligt tror jeg, at det er direkte sundt at gå og vande og nusse med planterne – det kan virkelig forandre ens syn på, hvad der er væsentligt at bruge sin tid på, mener Boe Sallingboe. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Døren til altanen står altid åben

Hjemme hos Boe og Lene står døren til altanen permanent åben om sommeren, og det gør både lejligheden større og mere levende. Og det er ikke noget, der behøver at koste kassen, som han udtrykker det.  

- Brug hellere pengene på god jord og sunde planter fra friland end på designerkrukker. Når først dine planter trives i den rigtige jord, vil deres skønhed alligevel overstråle enhver designerkrukke. Investér i det, der betyder noget, nemlig planterne og jorden. Og sørg så for at vande dem i den rette mængde, råder han. 

Tag en snak med altanplanterne

Hans eget aftenritual er at småsludre med planterne, mens han vander dem, inden han går til ro. 

- Stik en finger i jorden og mærk, hvordan din plante har det. Eller køb selvvandingskrukker og altankasser med vandreservoir, der også øger chancerne for, at dine planter kan overleve fra år til år. For det er jo det, det hele handler om – at du skaber liv på din altan ved at drage omsorg for dine planter.