7 ting du ikke må gøre med din medicin
Pas på fugten på badeværelset
Bor din medicin på badeværelset? Så gør du klogt i at flytte den et andet sted hen. Lægemidler har ikke godt af den høje luftfugtighed, der typisk er i et badeværelse. Tabletter suger fugtigheden til sig og kan blive porøse. Derfor er det bedst at opbevare medicin et tørt sted. Der kan også være høj luftfugtighed i køkkenet, når du laver mad, men det er sjældent så længe ad gangen, at det vil påvirke medicinen, hvis du vælger at opbevare den der. Vær opmærksom på, at nogle former for medicin skal opbevares køligt, mens andre slags skal holdes i stuetemperatur – det står på indlægssedlen.
Frist ikke små pilfingre
Er der børn i nærheden, skal medicin altid opbevares utilgængeligt for eksempel i et aflåst skab. Det er nemt at gøre som rutine i en hverdag med børn, men det kan glippe, hvis der sjældent er børn på besøg, eller hvis du er i selskab med børn og ikke tænker over, at du har medicin i din taske, som står ubevogtet hen. ’Forbudt for pilfingre’ gælder også naturlægemidler, vitaminpræparater og andre håndkøbsprodukter, som kan være giftige i overdrevne doser. Børnevitaminer kan ligne slik i farvestrålende pakninger og smager bedre end de fleste andre piller.
Del ikke pillerne
Det kan virke oplagt at dele en pille i to for at tage en halv dosis medicin. Men hvis pillen ikke har en delekærv til formålet, kan du ikke regne med, at lægemidlet er jævnt fordelt i pillen. Tøv derfor med at dele en pille for at få en halv dosis. På indlægssedlen, som følger med medicinen, kan du læse, om det er o.k. eller ej at dele pillerne. Er sedlen blevet væk, kan du finde den på www.indlægsseddel.dk. Ellers spørg på apoteket.
Del ikke ud af din medicin
Det er muligt, at du er himmelhenrykt over, hvor godt din medicin virker, og derfor vil du dele ud af den til andre, som døjer med lignende lidelser. Lad være med det - de gode intentioner kan ende galt, hvis du leger læge eller apoteker uden at være det. Du aner for eksempel ikke, om modtageren kan tåle lægemidlet eller tager anden medicin, der kan interagere med din medicin. Medicin, som lægen har ordineret, er personlig. Du skal heller aldrig give børn halve doser af voksnes medicin ud fra en forestilling om, at det nok passer til et lille menneske. Børns kroppe håndterer medicin anderledes end voksnes.
Rester skal afleveres på apoteket
En sjat gammel hostesaft og to halve pakker piller med overskredet holdbarhedsdato. Den slags kan være fristende lige at hælde i toilettet eller i skraldespanden, når der skal ryddes op. Men på den måde kan medicinresterne forurene miljøet eller havne i forkerte hænder, for eksempel hos børn. Derfor skal medicinrester og gammel medicin altid afleveres på apoteket eller der, hvor din kommune har anvist det. Det gælder også håndkøbsmedicin. Tomme medicinglas og beholdere behøver du ikke at aflevere på apoteket – de kan kasseres som andet glas- og plastikaffald.
Ingen dobbelt op på eget initiativ
Måske har du prøvet at tage medicin i et stykke tid uden at opleve den store virkning. Hvorfor så ikke snuppe en dobbelt dosis for at fyre op for effekten? Men nej, det skal du ikke gøre: Det er ikke sikkert, at du kan tåle en dobbelt dosis. Og måske virker medicinen allerede, selvom du ikke mærker en umiddelbar effekt. Det er også muligt, at du skal have et andet lægemiddel, men det er alt sammen op til lægen at afgøre. Glemmer du at tage en pille, så tjek indlægssedlen – der står altid, hvad man skal gøre, hvis man glemmer at tage sin medicin. Har du brug for hjælp til at huske, kan du bruge doseringsæsker, som sågar fås med lyd. En alarm på din telefon eller et ur kan også minde dig om at tage medicinen. Det samme kan apotekets medicinhusker-app.
Knus ikke pillen, hvis den skal sluges
Nogle lægemidler må ikke knuses eller deles. De er designet til at frigive medicin over længere tid et bestemt sted i organismen, for eksempel i tarmen. Medicinen er derfor kapslet inde i pillen. Hvis du knuser eller deler den, ødelægger du dens beskyttelseslag og risikerer at få for meget af lægemidlet på én gang. Lægemidler skal altid indtages på den måde, som de er designet til. Så lad være med at sluge stikpiller for at slippe for at få dem ind i den anden ende.