5 stykker tøj, du med garanti kan få fikset hos repaircaféen

Hos Repair Café Danmark har de en reparationsprocent på næsten 100 på alt tøj, de får ind. Og deres frivillige sidder altid klar til at hjælpe og personliggøre dine hullede sokker eller den manglende knap i yndlingsskjorten. Samtidig vil formanden gerne være med til at opbygge et større ansvar hos forbrugerne
Visible mending

Har du et par bukser med hul på knæet? Måske har din yndlingsskjorte mistet en knap. Men dit sykørekort har ikke været støvet af længe, så lad det endelig ikke holde dig tilbage. Hos Danmarks repaircaféer står frivillige klar til at give dit ødelagte tøj nyt liv, forklarer formand i Repair Cafe Danmark Arne Skov.

”De primære reparationer, vi laver, er revnede bukser eller lynlåse, der er gået løs. Det er ofte ret simple reparationer, og vi er afsindig glade for at give vores viden videre til de personer, der kommer ind.”

De 5 mest reparerede stykker tøj

  • Bukser
  • Jakke
  • Taske
  • Bluse
  • Kjole

Næsten alt, hvad der kommer ind, bliver repareret 

Og selvom næsten 100 procent af de tekstiler, der kommer ind på repaircaféerne i Danmark, bliver repareret, er det ikke bare reparationen, der er vigtig. Det er i lige så høj grad en mulighed for at gøre reparationen personlig for hver enkelt og for at øge ansvaret for netop dette stykke tøj, fortæller Arne Skov.

”Vi forsøger i stigende grad at gøre brug af noget, der hedder visible mending. Det vil sige, når nogen går derfra, hvor deres rift på cowboybukserne er blevet dækket af en hjerteformet lap i skotskternet orange. Så er det deres cowboybukser, der er ingen andre, der har noget lignende. Det er noget, der ikke er anonymt, men som de vedkender sig er deres og i langt højere grad føler et ansvar for at bevare.”

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad er visible mending?

Begrebet visible mending, der kan oversættes til synlige reparationer, er en trend, der handler om at reparere og genbruge frem for at smide ud. Som navnet angiver, skal reparationerne ikke gemmes væk, men vises frem med tanke på, at de håndlavede, personlige reparationer kan gøre tekstilet smukkere, sjovere eller bare mere unikt, end det var før – og det har også værdi. 

Opgør med køb-og-smid-væk-kultur

Ansvaret for at bevare det tøj, der er i stykker, i stedet for at smide det ud er i høj grad et fokus hos Repair Café Danmark. I flere år har danskerne vænnet sig til, at hvis noget går i stykker, så indtaster de bare kreditkortnummeret på internettet og venter på, at deres nye T-shirt eller cowboybukser lander foran hoveddøren, mener Arne Skov, men den køb-og-smid-væk-kultur er netop noget af det, som han gerne vil være med til at ændre på:

”Det er helt utilstedeligt, hvordan vi bare køber nyt, så snart noget er gået i stykker. Vi er lidt blevet opdraget til, at hvis du bare kan finde den rigtige af de 10 affaldscontainere, og så smider dit skrammel i det, jamen så er du en helt. NEJ, det er du ikke. Du har givet problemet videre til nogle andre. Det er det, vi prøver at sige til folk. Det tøj, du har købt, ejer du. Det har du et ansvar for. Hvis vi kan hjælpe folk med selv at reparere, så er vi også med til at opbygge det ansvar.”  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad er en repaircafé?

  • En repaircafé er et lokalt fællesskab, hvor frivillige ‘fiksere’ reparerer tøj og elektronik, som er gået i stykker.
  • Repair Café Danmark er en ngo, der samler alle landets repair-caféer og tilbyder dem blandt andet rådgivning, workshops samt økonomisk hjælp til værktøj.
  • Der er godt 116 repaircaféer i Danmark i dag. Antallet er mere end tidoblet siden 2014.