12 råd mod ensomhed

Følelsen af ensomhed er noget, vi alle i større eller mindre grad, oplever i gennem livet. Problemet opstår først, når den bliver langvarig. Svær ensomhed har store samfunds- og helbredsmæssige konsekvenser og er noget, der skal handles på. Samvirke deler her en række gode til dig, der føler sig ensom og til dig, der bare gerne vil række en hånd ud.
Ensom mand på bænk

Hvis du føler dig ensom

  • Vedkend dig følelsen. Ensomhedsfølelsen er et signal om, at du savner noget eller nogen i dit liv. Det er en helt naturlig følelse, som rammer mange, men kan virke uoverskuelig at handle på.
  • Sig det højt til en anden. Det kan være forbundet med frygt og skam at gå ud og fortælle åbent om sin ensomhed. Prøv alligevel, om du kan finde modet til det. Så snart du har italesat det over for en, der lytter, er du ikke længere alene med følelsen.
  • Opsøg interessefællesskaber. Tænk over, hvad der interesserer dig eller har interesseret dig tidligere. Du kan lære at danse eller genopdage det, du kan lave mad eller spille fodbold. Måske er selve kontakten eller venskabet ikke det primære mål, men derimod aktiviteten. Det bliver lettere at tage initiativ til en samtale, hvis den tager udgangspunkt i en fælles interesse.
  • Vær tålmodig. Nogle initiativer ender blindt. Det gør de for alle mennesker, og afslag er en almindelig del af livet. Hvis du har fået afslag, betyder det, at du er i gang med at samle erfaringer og finde din egen vej ud af ensomheden, og det er positivt. Vær så vidt muligt  tålmodig og rummelig over for dig selv i processen.
  • Vær noget for andre. Bliv frivillig et sted, hvor kulturen er sund, og der gøres en dyd ud af at dyrke fællesskabet.
  • Søg råd og hjælp. Hvis ensomhedsfølelsen har stået på for længe, og hvis du oplever at stå i en fastlåst situation, er der hjælp at hente. Du kan tage en snak med din læge, finde telefonrådgivninger, opsøge organisationer, der tilbyder fællesskaber og aktiviteter for mennesker, der oplever ensomhed, eller tage kontakt til en psykolog.

Hvis du vil række en hånd ud til andre

  • Skab øjenkontakt. Gør en indsats for at se de mennesker, der er omkring dig. Kig dine kolleger eller klassekammerater i øjnene og hils på dem. På den måde får ingen lov til at føle sig usynlige i deres hverdag.
  • Vær åben og inviterende. Åbn op for de fællesskaber, du indgår i. Inviter din nye kollega med til frokost eller en tur i fredagsbaren.
  • Vær vedholdende på en venlig måde. Når nogen har været ensomme længe, kan det være overvældende pludselig at blive set og inviteret ind i et fællesskab. Derfor kommer en del til at sige »Nej tak«, når du spørger. Det må du respektere. Men det skal ikke holde dig fra at forsøge igen. Det tager tid at få tillid.
  • Tag initiativ til nye relationer. Byd din nabo på kaffe, invitér et par stykker fra fodboldholdet med hjem eller sæt dig og slå en sludder af med en ældre dame på bænken.
  • Bliv frivillig. Der er flere organisationer, der rækker ud til ensomme, og mange af dem er afhængige af frivillige hænder. Du gør en forskel, samtidig med at du styrker dit eget netværk.
  • Tal om ensomheden. Efter at du har læst artiklen her, ved du nu, at ensomhed er et omfattende samfundsproblem. Men også en naturlig følelse, som ingen skal skamme sig over. At den kortvarige ensomhed er en almindelig del af livet, men at ensomhed, der opleves over længere tid, er usundt og noget, vi alle sammen skal reagere på.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Din støtte gør en forskel

 

Coop har i år sammen med Folkebevægelsen mod Ensomhed skabt et særligt kalenderlys med 25 dage. Lyset symboliserer, at mange tæller ned til dagen efter juleaften, og i det hele taget ser frem til, at julen er et overstået kapitel. Lyset koster 35 kr. og 10 kroner går ubeskåret til Folkebevægelsen mod Ensomhed. Coops butikker er ikke som andre supermarkeder. Vi har en historie og en ansvarlighed, der forpligter, for lige siden de første brugsforeninger åbnede for 154 år siden, har vi passet godt på vores kunder, medarbejdere og lokalsamfund. Født ud af andelstanken har vi altid troet på fællesskabet og værdien af at være der for hinanden. For mange er den enkelte butik et socialt omdrejningspunkt i hverdagen, og butikkerne binder især mange af de små lokalsamfund sammen. Læs mere her 25dagemodensomhed.dk

Find et fællesskab



 

Vores Madfællesskab

Spis sammen med folk fra dit lokalområde. I Coop har engagerede medlemmer og lokale bestyrelser i SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og Kvickly taget initiativ til Vores Madfællesskab, hvor omkring 70 madfællesskaber er opstået i og omkring lokale butikker. Spørg i din butik, om der findes et madfællesskab, eller kontakt bestyrelsen for din lokale butik.

Danmark Spiser Sammen

I uge 17 og 45 sætter Folkebevægelsen mod Ensomhed fokus på vigtigheden af fællesskaber og bekæmpelse af ensomhed ved at opfordre alle til at lave fællespisningsarrangementer rundtom i landet. Opret, eller find et måltid på danmarkspisersammen.dk. Bevægelsen består af over 90 organisationer, foreninger, kommuner og virksomheder. Målet er, ved hjælp af oplysning, aftabuisering, ny viden og partnerskaber på tværs af aktører og sektorer, at forebygge og bekæmpe alvorlig ensomhed i Danmark.

Julemærkehjemmet

10 ugers ophold for børn i alderen 7-14 år, som føler sig forkerte og udenfor fællesskabet. Der er 5 julemærkehjem i Danmark, og man kan ansøge om et ophold på Julemærket.dk.

Ventilen

Landsdækkende organisation med tilbud rettet mod unge, der føler sig ensomme. Ventilen har 23 lokale tilbud i 21 byer. Find din lokale ventil på Ventilen.dk. Du kan også melde dig som frivillig.

Husrum

Fællesskaber bestående af samtalegrupper og sociale arrangementer rettet mod unge ensomme. Tilbuddet findes i Aarhus, Horsens, Silkeborg og Viborg. Læs mere på Husrum.dk.

Boblberg.dk

Er en online-tjeneste, hvor du kan finde alt fra en læse- eller strikkeklub til et fodboldhold, der mangler en ekstra spiller.

Ældre Sagens Telefonvenner

Hvis du af og til savner en hyggelig sludder, kan du få en telefonven, der ringer dig op med jævne mellemrum. Klik her, og læs mere om Ældretelefonen på Ældre Sagens hjemmeside.

Værket

Er et netværk for voksne i alderen 30-60 år, der oplever ensomhed. Deltagerne mødes ugentligt i trygge rammer og laver øvelser, hvor formålet er at skabe et socialt fællesskab. På Røde Kors’ hjemmeside kan du se, hvilke danske byer der har Værket som tilbud.

Mænds Mødesteder

Lokale mandefælleskaber, der samler mænd i alle aldre omkring aktiviteter som motion, madlavning, håndværk eller udflugter. Udbuddet varierer fra sted til sted. Se mere på mmdanmark.dk.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Folkebevægelsen mod Ensomhed, Røde Kors

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ensomme går mere til lægen

I 2021 følte 600.000 voksne danskere og et ukendt antal børn sig svært ensomme. (Tallet er hentet under den anden nationale coronanedlukning og kan derfor være mindre i dag).

 

På et år er der 400.000 lægekontakter, der delvis eller udelukkende skyldes ensomhed.

 

I Danmark er ensomhed årligt relateret til godt 2200 ekstra dødsfald, hvilket svarer til 4% af alle dødsfald.

 

Mænd og kvinder, der oplever alvorlig ensomhed, lever hhv. 8,9 og 6,3 år kortere end mænd og kvinder, der ikke oplever alvorlig ensomhed.

 

Årligt koster ensomhed samfundet over 8 milliarder kr. i pleje, behandling og tabt produktion.

Læs mere om