10 ting du måske ikke vidste om bouillon

Du har sikkert flere til at ligge i skabet og bruger dem nok ofte, når du skal lave suppe eller sovs, men hvad ved du egentlig om bouillonterningen? Samvirke har samlet 10 ting, som du formentlig ikke vidste om bouillon.

Den høje saltprocent

Du ved måske allerede, at bouillonterninger har en saltprocent, der ligger ret højt, men vidste du, at procenten i de fleste terninger overstiger 50? Kigger du på indholdslisten, står salt før alt andet, og det vidner om, at bouillon kan være en saltsynder, hvis du skal passe på kolesteroltallet.

E-numre og MSG

Bouillonterninger indeholder en del E-numre, som alle er godkendte til fødevarer, men der er alligevel mistanke om et af numrene. Det drejer sig om MSG eller E 621, som kan give en allergisk reaktion, der kaldes Chinese Restaurant Syndrome. En reaktion ræver dog, at du i forvejen er allergisk.

Mange smagsforstærkere

De fleste bouillonterninger er kendetegnet ved, at der sjældent er særlig meget af den påskrevne ingrediens i. Der er således ikke særlig meget okse i oksekødsbouillon eller svin i svinekødsbouillon. Det er i stedet smagsforstærkerne, der giver kraft.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bouillon kommer fra det franske køkken

Bouillonterninger opstod i det franske køkken i 1700-tallet, og er allerede beskrevet i 1735, hvor kokke brugte dehydrerede terninger til madlavningen. Navnet kommer af det franske verbum bouillir, som betyder at koge.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Patentforsøgene manglede originalitet

I starten af 1900-tallet forsøgte flere franske kokke at kræve patent på bouillonterningen, men de blev alle sammen afslået på grund af manglende kreativitet. Bouillonterningen havde nemlig på det tidspunkt været en stor del af det franske køkken længe og kunne derfor ikke patenteres.

Maggi kom først

Selvom patentforsøgene fejlede, var der stadig masser af potentiale i bouillonterningerne. Maggi var de første til at fremstille terningerne industrielt i 1908, og siden da er flere virksomheder kommet hurtigt med.

Men Knorr overhalede

Siden Maggis bouillonpremiere har Knorr overhalet og er nu den mest solgte bouillonterning i Danmark. Seks ud ti solgte bouillonterninger hedder Knorr.

Sydjyderne bruger flest bouillonterninger

Skal du låne en bouillonterning af naboen, har du bedst chancer, hvis du bor i Sydjylland. For sydjyderne bruger mere bouillon end resten af landet, mens du kan risikerer at skulle gå to gange, hvis du bor på Bornholm. Her bliver der nemlig brugt færrest.

Men mest i vintermånederne

Danskerne bruger klart flest bouillonterninger i vintermånederne, hvor vi varmer os på suppe, men i december falder salget igen. Januar er den måned, hvor vi køber mest bouillon, mens juni og juli ligger lavest på listen.

Knorr scorer højest

Hvis du spørger naboen om en bouillonterning, er der som nævnt gode odds for, at du får stukket en Knorr-terning i hånden. Ikke nok med at 6 ud af 10 solgte bouillonterninger er fra Knorr, Knorr ligger også på alle pladser, hvis man laver en top 5 over mest solgte. Den ser nemlig sådan ud:

1.     Knorr oksebouillon

2.     Knorr hønsebouillon

3.     Knorr grøntsagsbouillon

4.     Knorr svinekødsbouillon

5.     Knorr klar bouillon

Læs mere om