Guide: 9 typer øl
Pilsner
Alkoholprocent: 4,6-6,0
Pilsneren er den mest solgte øltype i verden. En pilsner er ofte ren og lys med en markant humlebitterhed, men det er, som om bitterstofferne bliver mere og mere fraværende år for år. Tjekkerne og tyskerne har sat standarden for pilsneren. De tjekkiske pilsnere er dog mere runde og søde end de tyske.
God til: Smørrebrød generelt, dog bedst til kødpålæg af gris. En mad med hønsesalat klæder også en pilsner rigtig godt.
Blonde
Alkoholprocent: 6,0-7,5
Masser af liv både i aromaer, kulsyre og skum.
En populær blonde kaldes også en lys, belgisk
klosterøl, men er som regel brygget på et
almindeligt højteknologisk bryggeri. Overordnet
sød, men frisk, fordi kulsyren sparker liv i det
ellers tunge og sødlige bryg, som balanceres
med syrlighed og meget let urteagtig krydring
og bitterhed fra humlen. Aromaerne er typisk
banan, lime, citrus, appelsinskal, ananas og
bobletyggegummi. Den stærkere belgiske øltype
tripel er i smag ofte tæt på en blonde.
God til: Laks i stegte og kogte varianter, fede
fisk, cremet hvidskimmelost.
Hvedeøl
Alkoholprocent: 4,3-5,6
Den bayerske weizen og den belgiske witbier er
de to hovedtyper inden for hvedeøl, som slukker
tørst med masser af mild syrlighed og et godt
skud kulsyre. Den bayerske øl er cremet, sød
med aromaer af kryddernelliker, banan, vanilje og
citrus. En witbier er mere syrlig og sprød end den
bayerske hvedeøl. Aromaerne er vanilje, lime,
koriander, appelsinskal, nelliker og blomster.
Beskeden bitterhed. Stort skum. Hvedeøl er
normalt ufiltrerede. Forvent derfor en uklar øl
med rester af gær.
God til: Hvid fisk, kammuslinger, råmarineret
fisk, herunder hvide, marinerede sild.
IPA
Alkoholprocent: 5,5-7,5
Humlen har hovedrollen i en IPA (India Pale Ale),
og der er masser af både bitterhed og aromaer
fra de rigelige mængder humle. De amerikanske
bryggerier har nærmest redefineret IPA'en,
som oprindeligt var en engelsk type øl. En
engelsk IPA er ikke så sød og rummer ikke de
vildtvoksende aromaer fra humlen. Aromaerne
i en amerikaniseret IPA er grapefrugt, melon,
passionsfrugt og andre eksotiske frugter, harpiks,
blomster og citrus. IPA og den mildere pale ale
(PA) er håndbryggernes foretrukne øltype.
God til: Fede oste og mad med eksotiske/
stærke krydderier, for eksempel ingefær og chili.
Wiener
Alkoholprocent: 4,8-5,6
Alle danskere kender en wienerøl under navnet
classic, et navn, som kun er knyttet til danske
wienerøl. Wienerøl er sødere, rundere og mindre
bitter end pilsneren. Smagen er af let ristet malt,
toastbrød, en anelse karamel og en mikroskopisk
bitterhed fra humlen. En wienerøl med mere
smag og styrke går under betegnelsen märzen
eller oktoberfestbier.
God til: Velegnet til stort set hele det
salte køkken i den milde ende, for eksempel
smørrebrød, frikadeller og wienerschnitzel.
Britisk bitter
Alkoholprocent: 3,2-6,2
Den øl, som du kender fra den engelske pub eller har set Inspector Morse drikke i tv. Lunken og uden skum. Men en britisk bitter kan være en stor øl, også i de stærkere versioner best bitter, special bitter og strong bitter. Smagen fra malten er ud over den let ristede malt typisk karamel og kiks. De engelske humletyper bidrager med smag af græs, blomster og fyrrenåle. Kulsyren er meget stillestående.
God til: Grillet kylling, kalvefrikassé, milde oste.
Dunkel
Alkoholprocent: 4,5-5,6
En dunkel, også kaldet en münchener dunkel eller en cerny efter de henholdsvis tyske og tjekkiske forbilleder, er fra mørk rødbrun til nærmest sort. En god dunkel er fyldig, maltet og cremet. Aromaerne er mild chokolade, karamel, toastbrød og ristet malt.
God til: Medisterpølse, hakkebøf med bløde løg, frikadeller med brun sovs.
Bruin
Alkoholprocent: 6,0-8,0
Den mørke slægtning til den belgiske blonde.
Samme livfuldhed i aromaer, kulsyre og skum.
Aromaerne i en bruin og den beslægtede
belgiske øltype dubbel er typisk chokolade,
figner, svesker, rosiner, nødder og mørk karamel.
Humlen kan kun anes i både bitterhed og aroma.
God til: Braiserede retter med gris og vildt,
mildt krydrede barbecue-ribben, tiramisu
og andre chokoladedesserter med samme
smagsintensitet.
Porter
Alkoholprocent: 4,0-12,0
Den klassiske engelske brune eller sorte porter har
en solid aroma af ristet malt, karamel, chokolade,
kaffe, ristet brød og lakrids. Der kan være en aroma
af syrlige, røde bær hist og her. Aromaer fra humlen
er nærmest fraværende. Bitterheden anes kun. En
øl uden så meget kulsyre. De nye fortolkninger af
porter og stout tillader en højere grad af alkohol og
mere bitterhed og aroma fra humlen. Porter er ved
at smelte sammen med øltypen stout. Traditionelt
er en stout i forhold til en porter dog stærkere.
God til: Røget makrel, cheddar, mørke
chokoladedesserter.
94 typer øl
Den mest anerkendte konkurrence for øl i verden, World Beer Cup, inddeler øllet i 94 typer, så der er mange flere end de nævnte at gå på opdagelse i.
Røgøl kan for eksempel være en meget elegant og kompleks øl og et perfekt match til retter med grillet og stegt svinekød. Bock-øl er en potent pilsner, der er yderst velegnet til smørrebrød. Muslinger elsker at blive dampet i en vildgæret øl. Øl med frugt er der også mange af. Server for eksempel en kriek (kirsebærøl) til en creme brulée. Barley wine er navnet på de meget stærke, overgærede øl. De klæder ost, for eksempel roquefort.