7 ting du ikke vidste om krabber
- Krabber er en elsket delikatesse i mange lande, men ikke i Danmark og Tyskland. Danskere og tyskere spiser krabbekløer, men undgår hele krabber. Hele krabber spises derimod i for eksempel Sverige, England, Frankrig, Kina, Spanien og Italien
- Mulighederne for fiskeri efter hele krabber blev undersøgt af fiskere og biologer under DTU Aqua i 2006. Konklusionen var, at der er perspektiv for fiskeri af taskekrabber i Danmark, og der er masser af spiselige taskekrabber i de danske farvande.
- Krabber fiskes i tejner, som er en slags bure. Burene forbindes med en lang line og sættes ud på havbunden. Hvert bur kan rumme ca. 35 krabber. De lokkes ind i buret med torskehoveder. Tejnefiskeri er skånsomt over for havmiljø og andre fisk, da der ikke er nogen bifangst.
- De bedste danske spisekrabber er middelstore taskekrabber. De skal være tunge i forhold til størrelsen og må ikke skvulpe, når de rystes. Halen skal være trukket op under kroppen som tegn på, at krabben er levende. En middelstor taskekrabbe vejer mellem 600 g og 1 kg.
- Taskekrabben er et magert skaldyr. Den er særligt rig på jod, selen og zink, og den har et højt indhold af A-, E- og B12-vitamin.
- Krabber løber sidelæns, fordi de er bredere, end de er lange, og derfor giver det mindre vandmodstand at løbe sidelæns end fremad. Den brede og flade facon gør det nemt for krabberne at grave sig hurtigt ned i sandbunden.
- Krabber lever af ådsler og forskellige bunddyr, blandt andet børsteorme og muslinger.