Skyllemiddel eller eddike?
Fibre gnider ikke længere
Skyllemiddel bruges for at gøre tøjet blødt, for at undgå statisk elektricitet og for at gøre det velduftende. Blødheden opnås, når de cationiske tensider i skyllemidlet lægger sig som en hinde rundt om tøjets fibre. Det gør tøjet blødt og medgørligt, da fibrene ikke længere gnider mod hinanden, når tøjet bliver brugt.
Skyllemiddel eller eddike?
Skyllemiddel:
+ mere medgørligt stof, der krøller mindre
+ velduftende (hvis du vælger en parfumeret variant)
+ blødere resultat
- svært nedbrydeligt i miljøet
- ødelægger tøjets sugeevne - daglig berøring med parfume og overfladeaktive stoffer
Eddike:
+ løsner sæbe- og mineralrester
+ er bedre for miljøet
+ gør intet ved tøjets sugeevne
- eddike gør ikke tøjet velduftende
- tøjet bliver mindre blødt med eddike end skyllemiddel
- fjerner ikke statisk elektricitet
Duften kommer fra parfume
De cationiske tensider er overfladeaktive stoffer, som også kendes fra mange slags hårbalsam. Den gode duft kommer fra tilsat parfume.
»Skyllemiddel mindsker tøjets evne til at krølle, så du får et mere føjeligt stof«, forklarer Research Scientist fra Novozymes, Lillian Eva Tang og fortæller videre om skyllemiddels evne til at nedsætte statisk elektricitet:
»Meget polære fibre, især syntetiske, har let ved at optage eller afgive elektroner fra omgivelserne. Dermed bliver de elektrisk ladede. Skyllemiddel lægger sig om fibrene og isolerer, så stoffet ikke udveksler elektroner med omgivelserne.«
»Ud over evnen til at afgive elektroner bliver stoffets sugeevne også ændret. Da de fleste skyllemidler er hydrofobe af karakter, vil stoffet også blive det,« forklarer Lillian Eva Tang.
Det betyder, at stoffet bliver vandafvisende og for eksempel ikke opsamler sved så godt som ubehandlet stof.
Eddike som alternativ
Mange sværger til brugen af eddike i stedet for skyllemiddel.
»Eddike har en effekt, men den kan ikke sammenlignes med skyllemiddel«, siger Lillian Eva Tang.
»Eddike gør, at kalkrester fra vandet og rester af vaskemidlet har nemmere ved at blive skyllet af – og det gør også tøjet blødere«, fortsætter hun.
Til gengæld har eddike ingen effekt på muligheden for statisk elektricitet og på, hvor meget tøjet krøller.
Både eddike og skyllemiddel gør tøjet blødere, og det kan være en hjælp, hvis man lider af sart hud, der reagerer på tøj, der er stift af rester af vaskeaktive stoffer og mineraler.
Eddike løsner rester af gamle stoffer, hvorimod skyllemiddel indkapsler dem. Det kan i sjældne tilfælde betyde at tøjet bliver sværere at vaske rent næste gang:
»I uheldige tilfælde kan skyllemidlet indkapsle rester af gamle pletter og sæberester, hvilket kan give skygger på ensfarvet tøj«, fortæller Lillian Eva Tang.
Eddike og skyllemiddel har altså forskellig effekt på tøjet, selvom begge blødgør. Det er op til den enkelte forbruger, om man vil leve med statisk elektricitet og hårdere tekstil mod at spare vandmiljøet for forurening og undgå daglig berøring med overfladeaktive stoffer.