Redaktionen anbefaler






Forbruget af is hænger – måske ikke så overraskende – sammen med, om det er sommer udenfor. Isforbruget tager for alvor fart i maj, og jo varmere, jo flere is. Temperaturen og issalget
følges tæt, indtil sommerferien slutter. Her falder salget af is, uanset hvor meget solen skinner. Samme tendens gør sig i øvrigt gældende for eksempelvis koldskål, jordbær og rosévin.
Kostede en Københavnerstang ikke lige 2 kr. forleden? Eller Cornetto en 10’er? Den følelse kan man godt få indimellem, men det er længe siden, at ispriserne var så lave. Faktisk er det 36 år siden, at en Cornetto isvaffel kostede en 10’er. Men når medierne i årevis har skrevet om, at ispriserne stiger hurtigere end andre fødevarer, har de ofte ret. Siden 2009 er ispriserne steget 41 %, mens inflationen har været 33 % i samme periode. Alene siden 1. januar 2024 har prisstigningen på is været en halv gang højere end inflationen.
Du kan sikkert lide vaniljeis – det kan de fleste nemlig. Når man ser på salget af is i bøtter, bægre og literpakker, ser de fem mest populære slags is sådan her ud (i vilkårlig rækkefølge):
Desserter og forkælelse.
Lørdag er den dag, kunderne køber mest is i Coop. Om lørdagen sælges næsten dobbelt så meget is som om mandagen, som er den dag på ugen, hvor der er længst mellem is i indkøbsvognen.
Succes-isen blev opfundet i Smilets by og lanceret af Frisko i 1989. Den blev udviklet af Mogens Vigh-Larsen, der bl.a. fandt ud af, at hvis isen var minus 35 grader, når den blev dyppet i chokolade, ville der ’hænge’ præcis 25 gram chokolade fast på isen. Magnum er siden blevet en verdenssucces og sælges i mere end 100 lande og efterhånden et hav af varianter.