Folketingsvalg: Må man dele et billede af stemmesedlen?

Snart skal vi i stemmeboksen og sætte vores kryds på stemmesedlen. Men har du styr på, hvilke billeder og videoer man må tage og dele på de sociale medier i forbindelse med folketingsvalget? Og ikke mindst, hvad der er forbudt? Samvirke guider dig.

Må man dele billede et eller en video af stemmesedlen?

I grundloven står, at folketingsvalg skal være hemmelige. Det betyder, at andre ikke må se, hvad man stemmer. Det er derfor, vi stemmer alene i afdækkede stemmebokse og lægger den sammenfoldede stemmeseddel ned i en forseglet stemmekasse.

Af den grund bør man lægge kameraet helt væk og droppe både billeder, ’stemfies’ (stemme-selfies) og videoer, når man er i stemmeboksen. Det er nemlig grundlovsstridigt at dele billeder eller videoer af, hvor man har sat dit kryds.

Må man dele billeder eller video fra valgstedet?

Man må tage alle de billeder og videoer, man vil – UDENFOR stemmeboksen. Billeder fra valgstedet eller en video af en stemmeseddel, der dumper ned i stemmekassen.

Man bør dog være lidt påpasselig med at tage og dele billeder af andre, for her gælder forskellige regler alt efter, hvilken type af billede man tager og deler.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Må man fortælle andre, hvad man har stemt?

De hemmelige folketingsvalg er med til at sikre det frie valg, og at ingen føler sig presset til at stemme noget bestemt. Stemmehemmeligheden forhindrer også, at man kan sælge sin stemme til andre. 

Man må dog gerne fortælle andre, hvad man har stemt – man må bare ikke bevise det gennem et billede eller en video. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad sker der, hvis man har delt et billede eller en video af sit kryds på stemmesedlen?

Selvom det er i strid med grundloven, kan man ikke blive straffet for at bryde stemmehemmeligheden ved at tage og dele et billede eller en video af sin stemmeseddel med et kryds på. Stemmesedlen bliver heller ikke ugyldig. 

Kilder: Folketinget, TV2, avisen.dk. 

 

4 ting du ikke må dele på sociale medier i forbindelse med folketingsvalget

  • Et billede eller en video af dit kryds på stemmesedlen
  • Et billede eller en video af en andens kryds på stemmesedlen
  • En 'stemfie' eller 'valgfie' (en selfie fra stemmeboksen af dig og din stemmeseddel med dit kryds på)
  • Portrætbilleder af andre på valgstedet uden samtykke