8 oplevelser for vandglade børn og voksne
I Danmark er vandet sjældent længere væk end et stenkast, og derfor er der rig mulighed for at pleje sin indre vandhund. Samvirke giver dig her 8 bud på oplevelser ved eller på vandet rundt om i landet. Selvom vi afgrænser nogle af aktiviteterne lokalt, kan du selv undersøge, om et lignende tilbud ligger tættere på dit hjem.
Kør blokart ved Vadehavet
Få vind i sejlene og fart i hjulene i sædet på en blokart ved Vadehavet. En blokart, eller en strandsurfer, som den også kaldes, er et trehjulet køretøj med sejl, der kører ved hjælp af vinden. Sporten er særligt populært på Rømø og Fanøs brede strande, hvor der er områder dedikeret til blokartkørsel. I højsæsonen er det muligt at booke en tur med instruktion.
Overnat i et flydende shelter
Har du mod på en overnatning på åbent vand? 150 meter ud for Hvide Klint i Roskilde Fjord ligger en flydende havhytte med plads til to overnattende. Du kommer dertil i egen kajak eller båd, og når du har fundet dig til rette, kan du falde i søvn til vandets små skvulp.
Shelteret er tilgængeligt hele sommerhalvåret og kan bookes gratis her
Der ligger også et flydende shelter i Bogense havn på Fyn, som kan bookes her
Slå dig løs med vandsport på Aarhus Ø
Normalt kræver det en speedbåd, hvis man vil stå på vandski eller wakeboard, men hos Aarhus Watersports Complex kan du blive trukket rundt i bassinet af en kabelbane. Det er muligt at købe et medlemskab, men inden du beslutter dig, kan du betale for en 5 minutters prøvetur og vurdere, om det taler til din indre vandhund. Stedet har eget udstyr og instruktører, som hjælper dig i gang med din første tur. Der findes også kabelbaner i Thy, Hvide Sande, København, Herning og Aalborg.
Saml skrald ved Vesterhavet eller i kajak i København
Hvorfor ikke kombinere en tur til vandet med en hjælpende hånd til miljøet?
- I Hvide Sande ved Vesterhavet kan du hjælpe firmaet Omhu med at samle skrald på stranden. Det indsamlede affald bliver enten kasseret eller genanvendt.
Hold øje med hjemmesiden om-hu.dk, hvor der løbende arrangeres strandrensninger. - Få 2 timers gratis kajaktur rundt i de københavnske kanaler med foreningen GreenKayak. Det eneste, udlejeren forlanger til gængæld, er, at du samler skrald undervejs på turen.
På den måde kan du nyde en kajaktur, samtidig med at du holder havnevandet fri for affald.
Reservér en tur med GreenKayak her
Udforsk den Våde Ovn på Bornholm
På nordspidsen af Bornholm ligger Hammerhavn. Oprindeligt blev havnen anlagt til udskibning af øens granit, men i dag er den en lystbådehavn og hjemsted for Hammerhavnens Bådfart. På bådfarten sejler du langs den bornholmske klippekyst, hvor du kan opleve Hammershus slotsruin fra vandet. Undervejs kommer du også ind i den 70 meter dybe klippehule Våde Ovn. Hvis vejret er til det, sejler Hammerhavnens bådfart hver dag fra start maj til slut september. Turen tager 40 minutter, og billetprisen er 80 kr. for voksne og 40 kr. for børn.
Tag på dansk snorkelsafari
Du behøver ikke at rejse til Afrika for at tage på safaritur. I Danmark kan du nemlig sagtens tage på safari – bare under vandet. Om sommeren er det muligt at købe billetter til en guidet snorkelsafari ved Øresundsakvariet i Nordsjælland, hvor du kan opleve dyrelivet i Øresund. Der stilles krav til, at deltagerne er fyldt 10 år og kan svømme 200 meter. Du kan også tage på snorkelsafari på Fyn. Her er det Øhavsmuseet, der står for en guidet tur i det sydfynske øhav, hvor du får muligheden for at lede efter skjulte spor fra stenalderen. Turen er for alle over 14 år.
Lær at ride på bølger ved Nordeuropas surferparadis
Har du lyst til at prøve kræfter med surfing, skal du tage til Danmarks nordvestkyst ved Thy. Området bliver også kaldt for Cold Hawaii, fordi vejrforholdene minder om dem, man finder på øgruppen Hawaii, som er perfekte, hvis man vil ride på den blå bølge. Hvis du gerne vil lære at surfe, er det muligt at tilmelde sig undervisning.
Få en friluftsoplevelse med stand up paddle
Danmark har over 8000 kilometer kyst, og der er derfor rig mulighed for at tage til vandet og nyde en tur på stand up paddle. For at komme i gang skal du først investere i et bræt og en paddel. Der findes forskellige typer af bræt – oppustelige og faste. Et oppusteligt bræt vejer mindre og er nemt at opbevare, men er ikke lige så stabilt på vandet som et fast. Selvom du er en habil svømmer, så husk, at det er et lovkrav at have svømmevest på, når du begiver dig ud på brættet.