8 steder, du kan gå i forfatternes fodspor

Kaj Munk, B.S. Ingemann og Karen Blixen var alle succesfulde danske digtere. Men de havde også noget andet til fælles – de var glade for den danske natur. Samvirke guider til 8 ruter i egne af Danmark, hvor danske digtere levede, skrev og vandrede

Johannes V. Jensen

Vandrerute: Louns Halvøen, Vesthimmerland – 8,3 km

På Louns Halvøen i Vesthimmerland kan du vandre og skue ud over de høje skrænter og samtidig lytte til uddrag af digteren Johannes V. Jensens dramatiske fortællinger. Digterruten begynder ved Louns Kirke og udfolder sig langs limfjordskysten på halvøen. Her vil du vandre gennem et kuperet terræn med strandeng, klint og skovlandskab. Det er i dette område, at romanen Kongens Fald udspiller sig, hvor lejesoldaten Mikkel Thøgersen trækker sit sværd og hugger sin egen søn ihjel. Værket er for nylig udnævnt til det 20. århundredes bedste danske roman.

Om danskedigterruter.dk

danskedigterruter.dk kan du finde information om 16 digterruter i landet. På sitet finder du også små lydfiler med fortællinger, musik og skuespil, som du kan lytte til undervejs på ruterne. Du bliver klogere på digterens tilknytning til egnen og de romaner og digte, der blev til i området

 

Steen Steensen Blicher

Vandrerute: Thorning, Midtjylland – 4,2 km

Blicherland er et landskab opkaldt efter en af Danmarks helt store digtere. Det var her, Steen Steensen Blicher vandrede, boede og fandt inspiration til sit forfatterskab. Digterruten starter ved Blicheregnens Museum i byen Thorning syd for Viborg, hvor du kan se udstillinger og blive klogere på digteren. Herefter ledes du videre til fødestedet i Vium, forbi verdens mindste frilandsmuseum E Bindstouw og til Grathe-stenen ved Grathe hede. Stenen er et minde om et afgørende slag om magten i Danmark udkæmpet mellem Svend Grathe og Valdemar den Store. Ruten slutter med en vandring på den åbne hede ved Kompedal Plantage.

Karen Blixen

Vandrerute: Rungstedlund, nord for København – 1,2 km

På digterruten i Rungsted og på museet Rungstedlund kan du træde ind i Karen Blixens verdenskendte forfatterskab. Stedet, der var Karen Blixens hjem i størstedelen af hendes liv, er i dag åbent for offentligheden. Følg digterruten og hør blandt andet om Blixens særlige forhold til fugle, mens du står i fuglereservatet tilknyttet grunden, hvor mange forskellige arter yngler i løbet af året. Mens Karen Blixen boede på Rungstedlund, skrev hun blandt andet erindringsromanen Den afrikanske farm, som handler om de 17 år, hun boede i Kenya og bestyrede en kaffefarm.

Kort over Danske Digterruter

Klik rundt på Danmarkskortet, og læs mere om de forskellige digterruter. 

Martin Andersen Nexø

Vandrerute: Nexø, Bornholm – 6,6 km

Gå på opdagelse i Martin Andersen Nexøs barndomsland på Bornholm. Ruten starter ved hans hjem i Nexø, som du kan besøge, og hvor du kan se håndskrevne breve og noveller. Herfra går ruten ud i den bornholmske natur. Undervejs vil du støde på lyng, fladland og klipper, og mens du vandrer, kan du lytte til uddrag af Andersen Nexøs litteratur. Uddragene er meget passende oplæst af Pelle Hvenegaard, der spiller hovedrollen i filmatiseringen af Martin Andersen Nexøs roman Pelle Erobreren.

Foto: Nikolaj Beyer/Destination Bornholm

Kaj Munk

Vandrerute: Vedersø, Vestjylland – 0,5 km

Digteren Kaj Munk er nok bedst kendt for sin modstand mod besættelsesmagten under Anden  Verdenskrig, der endte med at koste ham livet en mørk januaraften i 1944. Men på digterruten i den enorme have omkring Munks præstegård i Vedersø får vi også en anden side af digteren. Nemlig en naturglad mand. Allerede som otteårig skrev Munk sit første digt, Foraaret saa sagte kommer, hvor han giver en forsmag på sit stærke naturforhold og sproglige formåen. Hvis du besøger haven i foråret, kan du være heldig at se blå anemoner titte frem, som Kaj Munk selv plantede ud – og digtede om.

B.S. Ingemann

Vandrerute: Sorø, Midtsjælland – 3,5 km

På vandreturen rundt om akademiet i Sorø bliver du taget med tilbage til et af guldalderens kulturelle centre. Ruten starter ved akademiet og går videre forbi B.S. Ingemanns gule hus, hvor digteren levede 40 år af sit liv, og hvor han fra tid til anden havde besøg af kendte digtere fra hele Danmark, herunder H.C. Andersen og N.S.F. Grundtvig. Mens du går på digterruten, kan du blandt andet lytte til samtaler mellem B.S. Ingemann og Grundtvig oplæst af stemmeskuespillere. Du bliver også introduceret for det vigtigste menneske i hans liv: hustruen Lucie Ingemann. I løbet af vandreturen på Sorø får du hele digterens livshistorie, samtidig med at du går i den samme have, som Ingemann selv har bevæget sig rundt i. Det hele slutter ved hans grav, der ligger tæt på hjemmet.

Foto: Olav Nygaard, Anders Sune Berg 

Johannes Jørgensen

Vandrerute: Svendborg, Sydfyn – 4,8 km

Oplev fremragende lyrik, når du drager til Johannes Jørgensens hjemby i Svendborg. Du vandrer fra hans hjem i Svendborg, forbi Skt. Knuds kirke, ned til havnen og ender ved en udsigtsbænk. Og her ved udsigtsbænken skal du forestille dig, at Johannes Jørgensen har siddet og digtet, mens han kiggede ud på Svendborg Sund, som han opfattede som et billede på paradiset. Her kan du med fordel sætte dig og lytte til en musikalsk nyfortolkning af digtene, som findes på Danske digterruters site.

Emil Aarestrup

Vandrerute: Nysted, Lolland – 5,1 km

I den sydlollandske by Nysted kommer du til at vandre rundt i en næsten tro kopi af en købstad, som den har set ud på digteren Emil Aarestrups tid. Mens du går rundt, kan du passende leve dig ind i hans erotiske univers. Aarestrup har for sin tid været en kontroversiel figur. Han er nemlig kendt for at være blandt de første erotiske digtere i Danmark, hvilket ikke blev særligt godt modtaget. Hans digtsamling blev i tiden efter udgivelsen kun solgt i 40 eksemplarer, angiveligt fordi hans erotiske tanker blev anset som alt for vovede for sin tid. Aarestrup var i øvrigt uddannet læge, og det skinner igennem i et digt, hvor han beskriver kvindekroppens dele, ned til mindste detalje.

Foto: Lis Hoffmann

Kilde: danskedigterruter.dk, HistoriskAtlas.dk og Johs. Nørregaard Frandsen, litteraturprofessor