Mere end en firkantet pakke
De Danske Gærfabrikker er kendt for 50 grams pakkerne med bagegær i supermarkedet, men den hvide pakke med Malterserkorset fylder en brøkdel af produktionen.
»En stor del af bagegæren bliver solgt til industribagerier,« siger Kim Rosengreen.
Foruden bagegæren producerer De Danske Gærfabrikker også vingær, gærekstrakt til fødevarebranchen og gærcellevægge til foderstofindustrien. Uanset hvilken type gær, der skal produceres på fabrikken, forgår produktionen ud fra samme principper.
»Det, som afgør hvilket produkt vi står i hånden med til sidst, er gærstrengen fra vores gærbank i Canada. Skal vi producere den velkendte bagegær, skal vi bruge én gærstreng, og skal vi producere en vingær, skal vi bruge en anden gærstreng. Vi laver op til 100 forskellige gærtyper om året,« siger Kim Rosengreen.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)
Gær som overlevelsesprodukt
Salget af bagegær i butikkerne ligger nogenlunde stabilt året rundt, kun i sommermånederne falder salget en smule. Til gengæld steg salget af bagegær til det dobbelt i marts 2020, da store dele af Danmark lukkede ned under coronakrisen.
»Indkøbet af bagegær steg abnormt under coronakrisen, og vi kunne ikke følge med efterspørgslen. Den store efterspørgsel på gær kan skyldes, at overlevelsesinstinktet ligger dybt i vores DNA, og historisk set er gær et overlevelsesprodukt, der kan holde os selvforsynende under kriser,« forklarer Kim Rosengreen.