Kend dit fedt: Hvilke fedtsyrer er sunde, og hvilke er usunde?
Fedt er nødvendigt for kroppen
Vi kan ikke klare os uden at spise fedt. Fedt fra kosten er en vigtig energikilde og medvirker til opbygning af kroppens væv. Fedt er også nødvendigt for at kunne optage vitaminerne A, D, E og K.
Men hverken for lidt eller for meget fedt er sundt, og derfor lyder de officielle anbefalinger, at fedtet skal udgøre mindst 25 procent og højst 40 procent af den samlede energi. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken slags fedt du spiser.
Mættet fedt er mindst sundt
Der skelnes mellem mættede fedtsyrer og umættede fedtsyrer, og det er de første, du skal være mest opmærksom på.
Det mættede fedt findes blandt andet i kød, mejeriprodukter og hårde margariner, og det kan kendes på, at det er hårdt ved køleskabstemperatur, hvor det umættede fedt er blødt. Kokosolie er en af få vegetabilske fødevarer, der indeholder meget mættet fedt. Kokosolie bliver også stift, når det køles ned.
For stort indtag af mættet fedt øger mængden af LDL-kolesterol (og det er den værste af de tre typer kolesterol), som kan føre til åreforkalkning og blodpropper.
Det mættede fedt i kosten bør højst udgøre 10 procent af den samlede energi i den mad og drikke, du får indenbords. Husk, at du også får energi i form af proteiner og kulhydrater. Danskernes indtag af mættet fedt ligger i gennemsnit 50 procent over det anbefalede.
Du må gerne spise mere af det umættede fedt
De umættede fedtsyrer findes især i fede fisk og i planteolier samt bløde margariner. Når vi taler om umættede fedtsyrer, kan de inddeles i to undergrupper, nemlig de enkeltumættede/monoumættede og de flerumættede/polyumættede fedtsyrer.
De enkeltumættede fedtsyrer findes i blandt andet nødder, avocado og olivenolie og har en god effekt på HDL-kolesterolet, som reducerer risikoen for åreforkalkning. De enkeltumættede fedtsyrer bør udgøre 10-20 procent af det samlede energiindtag.
De flerumættede fedtsyrer, Omega 3 og 6, får vi fra fede fisk, nødder, plantemargarine m.m., og dem er vi nødt til at spise os til, da kroppen ikke selv kan danne dem.
Flerumættet fedt branker lettere under opvarmning end enkeltumættet og mættet fedt. Mængden af flerumættet fedt i kosten bør udgøre 5-10 procent af det samlede energiindtag.
Pas på transfedtsyrer
Transfedtsyrer findes i mælk og kød fra drøvtyggere og i produkter, der i industrien hærdes, som eksempelvis margarine og forskellige snacks.
Transfedt øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme i højere grad end mættet fedt og mistænkes også for at øge risikoen for type 2-diabetes. I Danmark er der derfor lavet regler for, hvor mange transfedtsyrer der må være i maden. Dette gælder dog ikke for de transfedtsyrer, der er naturligt i eksempelvis kød.
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet, Hjerteforeningen, Landbrug & Fødevarer