Det skal du vide om fugtighedscreme
Hvad er forskellen på henholdsvis fugtighedscreme, dagcreme og natcreme?
»Det er grundlæggende den samme teknologi og basis, man bruger til cremerne, der skal tilføre og holde på fugten samt styrke hudens barriere. Og her er fugtighedscreme en overordnet betegnelse for f.eks. dagcreme og natcreme. En dagcreme er dog som udgangspunkt en mere let og hurtigere absorberet creme, der ikke stopper porerne, og så kan der være tilsat UV-filtre for at beskytte huden mod solens skadelige stråler. Dagcremen kan dog ikke stå i stedet for solcreme.
Natcreme er federe, hvilket måske tolereres lettere, når man sover - og så er der ikke tilført UV-filtre.«
Opbevaring
Fugtighedscreme skal opbevares tørt og ved stuetemperatur. Nogle cremer har godt af at blive opbevaret køligt, eksempelvis i køleskabet, og hvis dette gør sig gældende, vil det ofte stå på pakningen.
Er det bedre at bruge en fed creme?
»Det er individuelt, hvilken creme der fungerer bedst til ens hud. Og det kan være en god idé at variere efter årstid. I vinterperioden oplever mange, at huden bliver rød og irriteret på grund af kulden og hårdere vindforhold, så her er det bedst at bruge en meget fed creme. I sommerperioden kan man risikere at ”pakke” huden ind med den fede creme, så den ikke kan komme af med sin naturlige fugt som eksempelvis sved. Her er det derfor mere optimalt med en let creme eller måske en olie, som jo smøres ud som et meget tyndt lag på huden.
Så jo tørrere hud og jo koldere vejr, jo federe skal cremen være. Og man plejer at sige, at jo mere vand der er i cremen, jo lettere er den. Jeg har hørt, at nogle undgår fugtighedscremer med højt vandindhold, fordi de er bange for, at vandet fryser på huden. Men medmindre man er polarforsker og går rundt i 35 minusgrader, så tror jeg ikke, man behøver at undgå cremer med højt vandindhold med den begrundelse. Dog vil jeg sige, at hvis man har tør og irriteret hud, så skal der virkelig noget til, og her er det bedst med en meget fed creme, når det er koldt.«
Hvor tit skal jeg smøre mig med creme?
»Det er optimalt, hvis man smører sig ind både morgen og aften. Når det så er sagt, er det bedste tidspunkt, når man har været i bad, hvor huden er ren og helt tør. Hvis huden ikke er tør, kan man risikere, at nogle cremer simpelthen skaller af, og så får man ikke den effekt, man burde.«
Hvad betyder duften for cremens effekt?
»Duften i sig selv har ikke nogen effekt. Duften kommer fra parfume, der tilsættes i cremen. De stoffer, der giver en effekt, er enten duftneutrale eller har en lidt speciel lugt. Man skal være bevidst om, at man kan udvikle kontaktallergi, hvis man bruger en creme, hvor der er tilført duft. Derved ikke sagt, at alle, der benytter en creme med parfume, på et tidspunkt får allergi, men der er en risiko. Hvis man vil undgå cremer, der kan udvikle allergi, skal man gå efter Astma- og Allergiforbundets mærke.«
Skal jeg smøre mit barn ind i fugtighedscreme?
»Relativt ny forskning viser, at hvis børn er disponeret for børneeksem, så kan man nedsætte risikoen ved at påføre fugtighedscreme regelmæssigt, fra børnene er helt nyfødte. Så det er altså en god idé at smøre sit barn ind, hvis begge forældre har haft eksem som små. På den måde ikke sagt, at man kan drage den konklusion, at et barn med sikkerhed får eksem, hvis forældrene har haft det, og at et barn ikke får eksem, fordi forældrene aldrig har haft det. Men man skal som forældre ikke være bange for, at man på nogen måde ødelægger barnets hud ved at fugte den med creme, hvis man altså bruger et seriøst og allergimærket produkt.«
Hvor lang tid kan min fugtighedscreme holde sig?
»Det kommer an på flere ting, heriblandt vandindhold og konserveringssystem. En meget fed salve vil kunne holde sig næsten for evigt, mens en let "dagcreme" med højt vandindhold vil holde sig kortere, men man kan altid regne med datomærkningen. Man skal være opmærksom på, at nogle cremer kan risikere at skille lidt med tiden ved udsættelse for skift i temperatur, uden at det dog betyder noget for cremens egenskaber.«
Kilde: Uffe Koppelhus, klinisk lektor og hudlæge ved Aarhus Universitet