Pølseguide: Kend din grillpølse
Rød pølse / Hotdogpølse
Kendetegn:
Den klassiske røde pølse indeholder typisk mellem 70 og 80 procent finthakket svinekød i en lammetarm. Lammetarmen kan i nogle tilfælde være erstattet af en okseproteintarm. En rød pølse er i udgangspunktet blot en farvet version af wienerpølsen.
Tilberedning:
Røde pølser skal koges – sådan har det altid været. Der er dog intet, der forhindrer dig i at stege eller grille dem. Vær opmærksom på, at pølser i proteintarm har tendens til at sprække hurtigere end dem i lammetarm.
Tip:
Gør som pølsemanden og tilbered den røde pølse i 78 grader varmt vand i 20 minutter.
Wienerpølse
Kendetegn:
Wienerpølser indeholder typisk mellem 70 og 80 procent svinekød, og findes også i udgaver med en mindre andel oksekød - eller udelukkende med kyllingekød. Farsen er meget finthakket og fyldt i lammetarm. Den er kogt og røget - eller tilsat røgaroma.
Tilberedning:
Wienerpølsen er i nær familie med den røde pølse og kan både koges, grilles og steges. Husk, at pølsen sprækker, hvis kernetemperaturen overstiger 80 grader, så steg/gril wienerpølsen ved lav varme og vend den ofte.
Tip:
Hvis du ikke skal grille, så lav et opkog med vand, løg, peber og laurbær og pocher wienerpølsen i 15-20 minutter.
Ringriderpølse
Kendetegn:
Ringriderpølsen er i familie med den tyske bratwurst og indeholder typisk 70 til 80 procent svinekød. Ringridere er groft hakkede og indeholder forskellige krydderiblandinger - ofte allehånde, sennep og peber.
Tilberedning:
Ringriderpølsen er god på en stegepande eller på grillen. Den skal have lav varme i lang tid, så den har tid til at få en god skorpe uden at blive branket og sort.
Tip:
Steg den i smør og vindruekerneolie på en pande, det hjælper med at få god stegeskorpe på hele pølsen.
Kålpølse
Kendetegn:
Kålpølsen indeholder ikke kål, men bliver typisk serveret til grønlangkål eller andre kålretter. Den består af op mod 90 procent kød - og findes både med svinekød og i en variation med svin og okse. Den er grovhakket og relativt røget i smagen.
Tilberedning:
Oprindeligt er det en kogepølse, men den fungerer også godt på grillen. Gril den over kraftig varme til at begynde med, og læg den derefter til siden, så den griller færdig ved lavere temperatur.
Tip:
Læg lidt peberkorn, løg og laurbær i en gryde med vand og pochér kålpølsen i 20 minutter. Servér grillet spidskål til for at få lidt grillsmag på tallerknen.
Frankfurter
Kendetegn:
En frankfurter har ofte både svine- og oksekød i farsen – med en overvægt af svinekød. Den har et kødindhold på alt mellem 70 og 80 procent i en svinetarm. Frankfurteren er kogt og røget og findes både fint- og en grovhakket og i et utal af variationer med krydderier og ost tilsat farsen.
Tilberedning:
Frankfurteren er god til grill og pandestegning. Vigtigst er det, at den får svag varme i ca. 15-20 minutter, hvis den ikke skal sprække. Husk også at vende den ofte.
Tip:
Kan du lide den sprukne pølse, så skær små snit på tværs af pølsen inden tilberedning, og steg/gril den hårdt, så får du lækker stegeskorpe.
Ferske pølser
Kendetegn:
Ferske pølser findes i mange varianter. Fra den velkendte medister med svinekød til en krydret merquez med okse og lam. Ofte er de grove i strukturen og findes både i lamme- og svinetarm - og med forskellige krydderiblandinger og ost i farsen.
Tilberedning:
Ferske pølser er lækre på grillen. Start med svag varme, til pølsen er gennemtilberedt - hvilket er meget vigtigt, når det handler om ferske pølser. Giv dem herefter høj varme og prik dem evt. et par steder, så de ikke sprænger.
Tip:
Ferske pølser kan være svære at håndtere på en grill. Derfor er et godt tip at forkoge dem i ganske få minutter - så pølsen samler sig og bliver fast, inden den kommer på grillen.
Vegetariske/veganske pølser
Kendetegn:
Veganske pølser er ofte baseret på sojabønner, hvedeprotein eller en blanding af disse. De vegetariske indeholder ofte også æggehvider. Fælles for dem er, at de er meget fine i strukturen - og mere skrøbelige. De findes i en “neutral” smag eller med krydderiblandinger a la chorizo.
Tilberedning:
Egner sig bedst til panden eller grillen. Giv dem lidt olivenolie og steg/gril dem ved svag varme. Når de er ved at være klar, kan du give dem lidt farve over kraftig varme.
Tip:
Skal de smage af noget, så gå efter dem med krydderblanding i. Alternativt kan du blande lidt røget paprika i olien, når du steger, for at få en lidt grillet smag.