Er jordbærrene bløde? Her er 5 ting, du kan bruge dem til
Dine bløde jordbær kan sagtens bruges i mad
Bløde jordbær er svære at finde videre indbydende, da den bløde fornemmelse ikke just forstærker den gode oplevelse af solmodne sommerjordbær. Man der er retter, der sagtens kan redde dine smattede jordbær fra i går, fortæller Mia Irene Kristensen, der ejer CPHGoodFood og er madskribent på Samvirke.
Lav en frisk jordbærmilkshake
Jordbærmilkshake - med friske jordbær (særligt de smattede!) er en sommerdrøm. Bare køleskabskolde jordbær blendet med 1 kugle vaniljeis og sødmælk + evt. et par dråber citronsaft som smagsforstærker. Server den med sugerør og et par isterninger, så den holder sig kold! Her giver smagen af friske jordbær en helt særlig sommerrar fornemmelse sammenlignet med de frosne, vi ellers finder i supermarkedet. Er det en hverdagsmilkshake, så lav dem med græsk yoghurt i stedet for vaniljeis.
Smattede jordbær kan hurtigt blive til lækker marmelade
Syltetøj - med slatne, daggamle jordbær er formidabelt. Blot et meget hurtigt opkog, lidt sukker og citronsaft, efterfulgt af et par runder med stavblenderen til en grov pure. Der findes ikke bedre topping til pandekager, franskbrød, havregrød og i lagkager!
Se opskriften på lækre og velsmagende pandekager
Frys jordbær ned
Frosne jordbær - kan du ikke nå og spise dem, så frys dem. Fuldmodne sommerjordbær er guld værd, når du finder dem i fryseren engang i september/oktober måned.
Sådan opbevarer du jordbær bedst
Skyl altid jordbær med stilk, ellers kan du risikere, at der trænger vand ind i bærret.
Jordbær smager og dufter bedst, når de har stuetemperatur. På køkkenbordet har jordbær meget kort holdbarhed, opbevarer du dem i køleskabet, holder de sig 2-3 dage ved 2-6 grader. Tag dem ud af køleskabet i god til, før du skal spise dem.
Lav dine egne ispinde
Jordbærispinde - blend de bløde jordbær med lidt revet limeskal og et par skefulde akaciehonning eller flormelis. Hæld dem i ispindeforme og frys dem til lækre sodavandsis, som kan køle hele familien ned på de varme dage.
Er det kun til voksne, så smag til med vodka eller rom, og sæt gang i sommerfesten med sprut-is.
Se andre af Samvirkes opskrifter med sprut-is
Bag kagen med jordbærrene på toppen
Jordbærkager - ikke de klassiske med mazarin og flødecreme, men dem, hvor du trykker dem ned i toppen og de bager med i ovnen. Brug en basisopskrift på f.eks. sandkage og bag dem eventuelt i små muffinforme. Fyld formene halvt med dej og tryk dine bløde jordbær ned i toppen, drys med hakkede mandler eller hvid chokolade og bag efter forskrifterne, måske et par minutter længere.