Er jordbærrene bløde? Her er 5 ting, du kan bruge dem til

Sommerens bær holder sig ikke friske længe, når de er plukket. Jordbær bliver hurtigt overmodne og bløde, men fortvivl ej. Samvirkes madskribent Mia Irene Kristensen har et par gode råd til, hvad du kan bruge jordbær til, så jordbærrene ikke ender som madspild.

Dine bløde jordbær kan sagtens bruges i mad

Bløde jordbær er svære at finde videre indbydende, da den bløde fornemmelse ikke just forstærker den gode oplevelse af solmodne sommerjordbær. Man der er retter, der sagtens kan redde dine smattede jordbær fra i går, fortæller Mia Irene Kristensen, der ejer CPHGoodFood og er madskribent på Samvirke. 

Lav en frisk jordbærmilkshake

Jordbærmilkshake - med friske jordbær (særligt de smattede!) er en sommerdrøm. Bare køleskabskolde jordbær blendet med 1 kugle vaniljeis og sødmælk + evt. et par dråber citronsaft som smagsforstærker. Server den med sugerør og et par isterninger, så den holder sig kold! Her giver smagen af friske jordbær en helt særlig sommerrar fornemmelse sammenlignet med de frosne, vi ellers finder i supermarkedet. Er det en hverdagsmilkshake, så lav dem med græsk yoghurt i stedet for vaniljeis. 

 

Er dine jordbær blevet bløde? Så kog dem med sukker og få en dejlig marmelade. 

Smattede jordbær kan hurtigt blive til lækker marmelade

Syltetøj - med slatne, daggamle jordbær er formidabelt. Blot et meget hurtigt opkog, lidt sukker og citronsaft, efterfulgt af et par runder med stavblenderen til en grov pure. Der findes ikke bedre topping til pandekager, franskbrød, havregrød og i lagkager!

Se opskriften på lækre og velsmagende pandekager 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Frys jordbær ned

Frosne jordbær - kan du ikke nå og spise dem, så frys dem. Fuldmodne sommerjordbær er guld værd, når du finder dem i fryseren engang i september/oktober måned. 

 

Sådan opbevarer du jordbær bedst

Skyl altid jordbær med stilk, ellers kan du risikere, at der trænger vand ind i bærret.

Jordbær smager og dufter bedst, når de har stuetemperatur. På køkkenbordet har jordbær meget kort holdbarhed, opbevarer du dem i køleskabet, holder de sig 2-3 dage ved 2-6 grader. Tag dem ud af køleskabet i god til, før du skal spise dem.

 

Lav dine egne ispinde

Jordbærispinde - blend de bløde jordbær med lidt revet limeskal og et par skefulde akaciehonning eller flormelis. Hæld dem i ispindeforme og frys dem til lækre sodavandsis, som kan køle hele familien ned på de varme dage.

Er det kun til voksne, så smag til med vodka eller rom, og sæt gang i sommerfesten med sprut-is. 

Se andre af Samvirkes opskrifter med sprut-is 

Bag kagen med jordbærrene på toppen



Jordbærkager - ikke de klassiske med mazarin og flødecreme, men dem, hvor du trykker dem ned i toppen og de bager med i ovnen. Brug en basisopskrift på f.eks. sandkage og bag dem eventuelt i små muffinforme. Fyld formene halvt med dej og tryk dine bløde jordbær ned i toppen, drys med hakkede mandler eller hvid chokolade og bag efter forskrifterne, måske et par minutter længere. 

Opskrift på lækker, svampet sandkage