Kan man altid lugte og smage, om osten er blevet dårlig?
I går fandt jeg vores skæreost i køkkenskabet - og altså ikke på køl. Jeg aner ikke, hvor længe den har stået der, men den så fin ud og lugtede, som den skulle.
Måske har den ikke stået der så længe.
Mit spørgsmål er, om man altid vil kunne se og lugte på en ost, om den er dårlig?
Kirstine Borg, Brønshøj
Svar fra Mia Kristensen
En mellemfast skæreost skal som udgangspunkt altid opbevares på køl. Det forkorter holdbarheden en smule, hver gang den opbevares ved stuetemperatur. Man kan ikke altid se eller lugte bakterier.
Man skelner mellem fordærvere, som får fødevarerne til at være uappetitlige, altså lugte og smage dårligt, og patogener, som ikke kan ses eller smages, men som kan gøre os syge.
Det er derfor ikke altid muligt blot at stole på sanserne. Generelt er hygiejnen på mejerierne dog rigtig god, så der er meget sjældent sygdomsudbrud fra mejeriprodukter herhjemme.
Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Professionshøjskolen Metropol. Er uddannet inden for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.