Sådan kommer du i gang med at holde kælegris
Hvad er en kælegris
En kælegris kan i princippet være alle grise, men typisk er det grise under 50 kilo. Der er 2 størrelser af kælegrise:
- Minigrise, som er under 50 kilo
- Miniaturegrise, som er under 25 kilo.
Kælegrise er avlet gennem mange år, for at de har fået den lille størrelse, de har i dag.
De mindste kælegrise
I Danmark findes der ikke grise under 18 kilo. I USA har de avlet i længere tid for at gøre grisene mindre og er helt nede på cirka 12 kilo. Grise fra USA må ikke importeres til EU og dermed Danmark.
Kendetegn for en kælegris
Det er vigtigt at huske, at en gris ikke skal behandles som en hund. Man skal for eksempel ikke gå tur med en kælegris. De har ikke behov for motion på samme måde som en hund. De går i stedet roligt rundt og spiser græs og roder i jorden.
Lovgivningen siger, at man ikke må holde grise alene, da det er et flokdyr. Når man skal anskaffe sig en kælegris, skal man altså være forberedt på mindst at have plads til 2.
Grise nyder at blive kælet, og det er let at få et nært forhold til sin gris. Efter kort tid vil den sagtens kunne kende sin ejer fra andre mennesker, og som kælegrisejer vil man opdage, at kælegrise kan være forskellige af sind.
Kælegrise er utrolig lærenemme
Grise er super nemme at holde. Fordi de er så madglade, kan man lære dem kunster med godbidder som for eksempel at:
- sidde på numsen
- give klov
- danse rundt.
Kælegrise er lærenemme og er derfor også nemme at gøre renlige, hvis man holder dem inde. Hvis man placerer en griselort på en bakke, så ved grisen, at det er der, den skal forrette sin nødtørft.
Du skal helst bo på landet
En hindring for at blive kælegrisejer er, hvis man bor i en byzone. Lovgivningen siger nemlig, man skal bo i en landzone for at holde gris. Hvis man bor i en byzone, er det muligt at søge om dispensation hos sin kommune, men det er sjældent, man får grønt lys.
De fleste professionelle kælegriseavlere sælger desuden kun til købere, der har et udeareal, grisen kan boltre sig på.
Grisen skal registreres
Alle svinebesætninger i Danmark skal registreres i Fødevarestyrelsens Centrale HusdyrbrugsRegister – såkaldte CHR. Reglerne gælder både, om du har én gris eller en hel flok.
Anskaffer du dig kælegrise, er det altså vigtigt at melde, at du holder gris, så myndighederne kan forebygge og opspore smitsomme sygdomme hos svin.
Fodr kælegrisen med frugt og grøntsager
Foder til produktionsgrise indeholder meget energi, så svinene kan vokse så hurtigt som muligt. Hvis man giver det til kælegrise, vil de hurtigt blive for tykke. Det kan sammenlignes med, hvis vi mennesker kun levede af fastfood.
En kælegris’ kost bør i stedet for det meste bestå af frugt og grøntsager. Det kan suppleres med en kornblanding eller mysliblanding, man kan købe på de fleste fodercentraler.
For at kælegrises hår er lækkert at kæle med, anbefales det at fodre grisen med ekstra olier og vitaminer.
Væskebehovet for en kælegris er fint opfyldt med frisk og rent vand.
Prisen afhænger af størrelsen
Prisen for en kælegris ligger typisk mellem 1500 og 4000 kroner afhængig af farve og størrelse. Jo mindre, jo dyrere.
Dyreværnsloven skal overholdes
Kælegrise er ligesom alle andre dyr beskyttet af reglerne i dyreværnsloven. I dyreværnsloven står, at personer, der holder dyr, skal sørge for, at dyrene behandles omsorgsfuldt, og man skal tage højde for deres adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov.
Kom af med din døde kælegris
Du må som udgangspunkt ikke begrave din kælegris i haven, da de betragtes som et produktionsdyr. En gris skal derfor bortskaffes efter den såkaldte biproduktforordning, som for eksempel kunne være destruktion på et godkendt forarbejdningsanlæg.
Kilder
- Fødevarestyrelsens publikation ’Hold af kælegrise’
- Mette Rosa Jensen, der er kælegrisopdrætter og ejer af hjemmesiden kælegrise.dk