Virker ’Snegleslugeren’ mod dræbersnegle?
FAKTA OM SNEGLESLUGEREN
Snegleslugeren koster knap 2.000 kr. og fungerer som en batteridrevet støvsuger, du bærer på ryggen.
Maskinen suger sneglene op i en særlig sneglesugerpose, hvor de dør på grund af et tilhørende sneglepulver bestående af salt, kalk og olie, som skal suges op i løbet af snegleindsamlingen.
Virker "Snegleslugeren" mod dræbersnegle?
En ny norsk opfindelse ’Snegleslugeren’, der mest af alt minder om en støvsuger til snegle, lancerer sig som ”det bedste våben mod dræbersnegle”.
Tine R. Sode, der normalt er fagekspert i Bolius, har som helt almindelig haveejer med snegleproblemer, afprøvet, om ’slugeren’ er så god, som den lover og sammenlignet den med at samle dræbersnegle ind på helt normal vis og hakke dem over med en skovl.
Vi afprøver 2 metoder
- Manuel metode: Bukke sig ned, hugge snegle ihjel med en planteskovl, samle dem op, bortskaffe og rengøre.
- Sneglesluger: Suge snegle op i Snegleslugeren sammen med sneglegift, bortskaffe og rengøre.
OBS! Vi gør opmærksom på, at dette IKKE er en videnskabelig test. Testen er baseret på Tine R. Sodes personlige oplevelse som lægmand, og konklusionen er hendes efterfølgende vurdering.
Vi afprøver ud fra følgende parametre
- Hvor hurtigt går det? Hvor lang tid tager det at fjerne snegle?
- Hvor anstrengende er det? Vores testperson vurderer, hvor hårdt det er at fjerne sneglene (fx med hensyn til at bukke sig eller bære rundt på Snegleslugeren) på følgende skala: 1) Nemt, 2) Lidt besværligt, 3) Hårdt.
- Hvor effektivt er det?
- Meget effektivt og behageligt. Nemt, hurtigt og ikke ulækkert.
- Meget effektivt og ubehageligt. Nemt og hurtigt, men ulækkert og/eller fysisk hårdt.
- Effektivt. Rimeligt resultat i forhold til tidsforbrug og evt. ubehag.
- Ikke så effektivt. For besværligt og tidskrævende i forhold til resultat og ubehag.
- Uegnet. Resultatet er for dårligt i forhold til tidsforbrug og evt. ubehag.
Sådan afprøvede vi Snegleslugeren
Som teststed valgte vi en dræbersnegle-plaget have på ca. 2.000 m2 uden for Roskilde, hvor sneglene primært kommer frem tidligt om morgenen og sent om aftenen, og efter at det har regnet.
For at være sikker på, at der var snegle nok, havde haveejeren samme morgen samlet en spand med ca. 500 levende dræbersnegle, som vi spredte ud på græsset i 3 store bunker over et areal på ca. 700-800 m2, hvilket svarede til en tredjedel af den store have.
Efter at have ventet et stykke tid havde sneglene spredt sig rundt på området, ifølge haveejeren meget lig den situation, der ofte er efter længerevarende regnvejr, hvor der kommer mange snegle frem, som ligger forholdsvis tæt på hinanden.
Indsamling af 30 dræbersnegle ved 2 metoder
Vi indsamlede 30 snegle fra græsset henholdsvis manuelt og med sneglestøvsugeren. Vi tog tid på begge – inklusive bortskaffelse og rengøring.
Metode 1: Manuel indsamling af snegle
Den mest almindelige metode til at komme dræber- og agersneglene til livs er at hakke/klippe dem ihjel på stedet og herefter indsamle dem i en spand eller pose og smide dem ud.
Den manuelle test omfatter:
- Klippe/hakke sneglene over.
- Putte dem i en spand med en pose i.
- Bortskaffe dem.
- Evt. rengøre redskaberne.
Mere udførlig brugsanvisning savnes
Brugsanvisningen – der står på norsk og engelsk – savner information om, hvor mange snegle der kan være i snegleposen, hvor meget sneglepulver man konkret skal suge op, og hvordan man bruger maskinen for at anvende den korrekt. Fx, at man skal vente med at suge en ny snegl op, til man kan høre, at den er kommet helt ned i posen, og at man skal øve sig lidt i at få et bestemt tag/sug på sneglen – da den ellers vil udskille ekstra slim og suge sig fast som forsvar. Oplysninger, Bolius efterfølgende har fået fra producenten.
Resultat: Manuel indsamling af snegle
Hvor hurtigt er det? Det tog 6 minutter at hakke 30 snegle over, samle dem op i en spand og smide dem i en affaldsbeholder. Det tog 30 sekunder at rengøre skovlen – i alt 6,5 minutter at aflive, indsamle, bortskaffe og rengøre med den manuelle metode.
Hvor anstrengende er det? Hårdt. Hvis man skal indsamle mere end 30 snegle – fx 100-200, hvilket for nogle haveejere ikke er unormalt – kan det være hårdt i længden at gå rundt og bukke sig ned for at hakke hver enkelt snegl ihjel og efterfølgende samle dem op i spanden med skovlen.
Hvor effektivt er det? Effektivt. Men det er både fysisk hårdt og meget ulækkert, da slim fra sneglene sprøjter på både sko og arme, når man hakker dem over. Det er forholdsvist hurtigt at slå knude på plastposen med snegle, smide dem ud og skylle skovlen for snegleslim.
Metode 2: Sneglesluger
En ’Sneglesluger’ – eller ’Snegleslukeren, som den norske opfindelse hedder – både ligner og fungerer som en støvsuger. Den suger sneglene op i en særlig sneglesugerpose, der ifølge producenten kan forblive i maskinen 3 dage og rumme op til 400 snegle. Bolius’ testperson vurderede dog, at posen i dette tilfælde kun kunne rumme omkring 100 snegle. Det konkrete antal afhænger af, hvor store sneglene er.
Du bærer Snegleslugeren på ryggen som en rygsæk. Du skal skiftevis suge et vist antal snegle op og det tilhørende sneglepulver (en blanding af salt, kalk og olie). Af brugsanvisningen fremgår det ikke, hvor meget pulver du skal suge op eller hvor ofte. Der står dog, at du kan vente med at suge pulver op efter 30 snegle, hvis du har mange snegle.
Snegleslugeren kører på batteri, der skal lade op i 8 timer og virker i 30 minutter. Snegleslugeren forhandles endnu kun få steder i Danmark – bl.a. i Komplett.dk, hvor den koster 1.990 kr. Sneglepulveret koster 249 kr. for 3 liter, og 5 sneglesugerposer koster 199 kr.
Sneglesluger-testen omfatter:
- Suge snegle og sneglegift op.
- Fjerne sneglesugerpose.
- Bortskaffelse.
- Evt. rengøring af Snegleslugeren.
Resultat: Sneglesluger
Hvor hurtigt er det? Det tog 5 minutter at suge 30 snegle op, tage snegleposen ud og smide den i skraldecontaineren. Herefter tog det 2 minutter at forsøge at skylle alt snegleslimet ud af sneglesugerrøret, hvilket ikke lykkedes helt – i alt 7 minutter (men du kan også vælge at lade være med at skylle røret og lade slimet tørre ind).
Hvor anstrengende er det? Lidt besværligt. Du slipper både for at bukke dig ned og komme i slim-nærkontakt med sneglene. Til gengæld er det ikke altid let at få Snegleslugeren til at suge sneglen hele vejen ned i posen, hvorfor Tine R. Sode måtte hjælpe den på vej ved at pege sugerrøret op i luften og ryste det. Desuden blev suget også svagere i takt med, at posen blev fuld af snegle.
Hvor effektivt er det? Effektivt. Hvis vi ser bort fra, at Snegleslugeren efter sammenlagt 20 minutters drift gik død, er det umiddelbart en lidt hurtigere og nemmere måde at fjerne sneglene på, der både er mindre fysisk krævende og mindre ulækker i situationen. Dog er det efterfølgende ulækkert med det slim, der har samlet sig i røret, og som er svært at rense ud og derfor løbende kommer ud som indtørret snegleslim, der drysser ud over det hele – som det gjorde i bagagerummet på Tine R. Sodes bil bagefter.
Du skal også være opmærksom på, at suget meget let tager løse plantedele som blade, græs og kviste med – hvis du skulle finde på at bruge Snegleslugeren et mere kvasagtigt sted end på en græsplæne.
VINDER: Den manuelle metode
Konklusionen er, at det stort set tager lige lang tid at bruge begge metoder, men at Snegleslugeren er den bedste og mindst ubehagelige at bruge – hvis den ellers virker! Desværre gik Snegleslugeren ned efter sammenlagt 20 minutters brug, og vores testperson måtte rekvirere en ny Sneglesluger og afprøve den igen.
Desuden er Snegleslugeren svær at gøre ordentlig ren for snegleslim – især i sugerrøret, suget var for svagt, sneglene satte sig nogle gange fast i røret, hvorfor testpersonen et par gange måtte spule røret med vand for at løsne proppen.
Manuel metode er billigst og mest driftssikker
I forhold til økonomi og driftssikkerhed er den manuelle metode bedre end Snegleslugeren. Den manuelle metode kræver ud over dit eget knofedt og accept af en stor ’ulækkerhedsfaktor’ kun en planteskovl, en spand og en plastpose.
Hvis du har et moderat antal snegle, kan Snegleslugeren måske være et godt alternativ til den manuelle metode.
Ny sneglesluger - nye problemer
Tine R. Sode, Bolius, fik rekvireret en ny Sneglesluger af den danske forhandler Komplett.dk, fordi den første brændte sammen efter sammenlagt 20 minutters brug.
Hun afprøvede den for kapacitet og sug og siger om sin tillægstest:
Dræbersnegle stoppede rør på sneglesuger
- Jeg fik ’støvsuget’ omkring 60 snegle. Men det skete flere gange, at de stoppede røret til. Nogle gange kunne jeg få ’snegleproppen’ til at løsne sig ved at slå røret mod jorden eller ved at løfte det op, vifte med det, banke på det eller slå det mod et træ.
- 2 gange blev jeg og min hjælper nødt til at tage hele røret af og spule det med vand for at få løsnet proppen. Det gjorde vi ned i en spand, da røret også var fyldt med det saltholdige sneglepulver, der kan ødelægge plæne og andet grønt. Herefter stod vi med en spand fuld af snegle, salt og vand, som vi ikke kunne skille os af med, da det ikke er tilladt at smide det i kloakristen.
Svært at rense og spule rør
- Hele processen med at rense og spule rør og slange kunne jeg ikke have gjort alene. Slangen er beregnet til at kunne tages af toppen på maskinen, men det er meget svært både at få den på og af. Da jeg havde spulet slange og rør for anden gang, gav vi op.
- Med hensyn til sugeevne virkede det som om, den første maskine havde et bedre sug end den anden. Men måske er forskellen, at vi anden gang testede et sted, hvor græsset ikke var nyslået, og sneglene generelt var lidt større end ved første test?
Sug en dræbersnegl ad gangen
Om de uheldige oplevelser med de 2 snegleslugere siger producent og opfinder af Snegleslugeren Henry Helgheim, NorPaz AS:
- Jeg opfatter ikke Bolius’ test som seriøs, da man burde have testet Snegleslugeren flere gange over tid. Men når det er sagt, er det ret uheldigt, at Bolius har haft problemer med begge maskiner, hvad vi undrer os over, da vi endnu ikke har fået nogle reklamationer, selvom vores produkt sælger over al forventning i de nordiske lande. Faktisk har vi fået meget positiv respons fra både kunder og medier – hvad man bl.a. kan se på vores Facebook-side.
- Det er vigtigt at pointere, at Snegleslugeren er en vakuum-suger, som betyder, at der skal være et vakuum for, at den kan suge godt – hvad der ikke er, hvis man suger en ny snegl op, før den forrige er kommet ned i posen. Hvis man kan mærke, at sneglen ikke bliver suget helt ned, skal man hjælpe den på vej ved at løfte røret op i luften. Desuden skal man også sørge for at tage hyppige indsug med sneglepulveret, fordi det løsner de slimede snegle fra røret.
Henry Helgheim medgiver dog, at både motor og rør endnu ikke har optimal kapacitet, hvilket vil blive forbedret i en ny model, der kommer til næste år.
Ulovligt at bruge pulver til sneglestøvsuger
Det er ikke tilladt at bruge specialpulveret til sneglestøvsugeren, oplyser Miljøstyrelsen, der er gået ind i sagen. Sneglepulveret indeholder salt, som tager livet af sneglen, kalk, der reducerer lugten, og olie, der smører sneglesugerrøret.
”Vi har meddelt Komplett.dk, at de med øjeblikkelig virkning skal stoppe salget af ”specialpulveret til snegleslugeren”. Det er et bekæmpelsesmiddel, og det er ikke godkendt af Miljøstyrelsen, derfor er det forbudt at sælge det i Danmark”, skriver Miljøstyrelsen i en mail til Bolius.
Dyrplageri at bruge pulver mod dræbersnegle
Dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse, Søren Kent Pedersen, siger til Bolius, at det er dyrplageri at bruge pulveret, fordi det saltholdige pulver giver sneglen en længere og mere pinefuld død, end hvis den blev hakket ihjel på stedet.
Jan Inge Ebbesvik, seniorkonsulent hos producenten NorPaz AS, er uenig, og mener, at sneglepulveret tværtimod er mindre dyreplageri end andre godkendte aflivningsmetoder som bl.a. kemiske og biologiske sneglegifte og nedfrysning. Men salget af sneglepulveret stoppes i Danmark, mens sneglestøvsugeren, der godt kan bruges uden pulveret, fortsat sælges.
Forbudt at bruge sneglepulver
Hvis du har købt sneglepulveret, må du IKKE bruge det. Det kan straffes med bøde, hvis du gør det.
Ifølge Miljøstyrelsen kan du gøre 2 ting med sneglepulveret:
- Levér det tilbage til forhandleren og få dine penge retur.
- Bortskaf det som affald (tag fat i din kommune og hør, hvordan du gør, kommunen vil bede om at få at vide, hvad der i det).