Risengrød i en skål med kanelsukker
jul

Vegansk risengrød: Kan man lave risengrød uden mælk?

Du kan sagtens lave risengrød uden komælk. Lav i stedet risengrøden på plantedrik, kokosmælk eller plantebaseret fløde. Læs her, hvordan du laver den bedste plantebaserede risengrød

Det er lige så let at lave vegansk risengrød på plantebaserede alternativer, som det er at lave traditionel risengrød på komælk, og risengrøden kan i princippet laves på alle de forskellige typer af plantedrikke. Plantedrikkene har dog hver især fordele og ulemper i risengrøden, som du kan blive klogere på her. 

Kokosmælk og plantebaseret fløde giver en fed risengrød

Ønsker du en vegansk risengrød, der er lige så fed og cremet som den traditionelle risengrød på sødmælk, kan du lave risengrøden på kokosmælk eller plantebaseret fløde, så som sojafløde eller havrefløde. 

I begge tilfælde er det en god idé at tilsætte en del vand ud over plantedrikken, da grøden ellers bliver meget fed.

Bruger du kokosmælk, vil kokossmagen blive neutraliseret, når grøden koger. Du behøver derfor ikke være bekymret for, at grøden kommer til at smage for meget af kokos. 

Bruger du plantebaseret fløde, kan du enten vælge at tilsætte fløden med det samme eller vente, til grøden er færdigkogt, og herefter blande fløden i. 

Risdrik er oplagt til risengrød

På grund af smagen af ris er risdrik oplagt at benytte til den veganske risengrød. Grøden vil få en god smag af ris, men bliver dog mindre fed, end hvis du bruger komælk, kokosmælk eller plantebaseret fløde. 

I mange opskrifter blandes risdrikken med havredrik eller andre typer plantedrikke for at give smagen en smule mere dybde. Du kan også røre lidt plantebaseret fløde i, når risengrøden er færdigkogt. Fløden vil give risengrøden den cremede konsistens og fede smag, som du kender fra traditionel risengrød. 

Fordelen ved at benytte de mindre fede plantedrikke til risengrød er, at de ikke så nemt brænder på som komælk eller de plantedrikke, der har et højere fedtindhold. 

Mandelmælk giver risengrøden sødme

Mange vælger også at bruge mandeldrik i den veganske risengrød. Mandeldrikken er sødere end flere andre plantedrikke og kan derfor give risengrøden mere sødme. 

Risengrød på vand mangler smag

Det kan ikke anbefales at lave risengrød udelukkende på vand, da grøden i så fald vil komme til at mangle smag i forhold til den traditionelle risengrød. Konsistensen vil også blive mindre cremet.

Laver du risengrød på kokosmælk eller plantebaseret fløde, kan du dog sagtens tilsætte en del vand, uden at det går ud over smag eller konsistens.

Du kan også tilsætte vand, selvom du benytter mindre fede plantedrikke og blot ønsker en lidt sundere og mindre tung udgave af risengrøden. 

Find din egen favorit af vegansk risengrød

Om du laver risengrøden på kokosmælk, plantedrikke, plantebaseret fløde eller måske en kombination, er i bund og grund ikke så vigtigt. Det handler om at finde den variant, der er din favorit. Så smag dig frem.

Og husk at toppe grøden med en klat plantebaseret smør og kanelsukker. 

Køb også færdiglavet plantebaseret risengrød

Har du travlt, eller har du bare ikke mod på at kaste dig ud i at lave risengrød uden komælk, kan du også vælge at købe færdiglavet vegansk risengrød. 

Du kan bl.a. købe den færdiglavede version i Irma og udvalgte Kvickly og SuperBrugsen. 

Lav plantebaseret risalamande af den veganske risengrød

Ligesom den traditionelle risengrød på komælk kan forvandles til risalamande med smuttede mandler, vanilje, sukker og piskefløde, kan den veganske risengrød også blive til vegansk risalamande. Her skal du blot bruge plantebaseret fløde i stedet for piskefløde.

Top med kirsebærsauce, så har du en skøn risalamande helt uden mælk. 

Gør som 11.000 andre: Klik på billedet og tegn abonnement på Samvirke

Tegn abonnement