Spis bare dåsefisken

Let bare låget på tundåsen og makrellen i tomat, også hvis du er gravid eller ammer, siger lektor Lotte Lauritzen, Københavns Universitet. Hun arbejder blandt andet med sundhedseffekterne ved fisk
Dåsefisk

Danskerne anbefales at spise 350 gram fisk om ugen, heraf 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel og sild. Alle former for fiskeprodukter tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel, rejer og muslinger.

Kvinder frygter fisk

Kvinder har en overdreven frygt for kviksølv i fisk, mener forsker Lotte Lauritzen. Især gravide og ammende kvinder holder sig tilbage fra fisk som tun og makrel, så længe de er gravide eller har spædbørn, og det er ærgerligt, for på den måde går de glip af vigtige fedtsyrer og andre sunde stoffer i fisken.

Lotte Lauritzen er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og arbejder med sundhedseffekter af fisk blandt andet i forhold til børns vækst og udvikling. Hun vil have kvinder til at spise mere fisk, 90 procent af befolkningen spiser nemlig mindre fisk end de 50 gram om dagen, som anbefalingerne lyder på. Danskernes gennemsnitsforbrug af fisk er på ca. 20 gram om dagen. Lotte Lauritzen har foretaget undersøgelser, der viser, at kvinder spiser mindre fisk, når de er gravide og ammende. Bagefter genoptager de forbruget. Hendes undersøgelser viser også, at mange bliver desorienterede og forvirrede over kostråd, der på den ene side anbefaler at spise fisk, og på den anden side advarer mod for meget fisk. Komplicerede fiskeråd får kvinder til helt at undgå fisk, mener Lotte Lauritzen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Danske kvinder er ikke i nærheden af et overforbrug af fisk

Vi anbefales at spise 350 gram fisk om ugen, heraf 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel og sild. Alle former for fiskeprodukter tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel, rejer og muslinger. Samtidig advares gravide og ammende mod at spise rovfisk som helleflynder, sværdfisk og tun og anbefales højst at spise en almindelig dåse tun eller 100 gram rovfisk om ugen, fordi de kan indeholde kviksølv. Den anbefaling fokuserer på sikkerhed, men tager i mindre grad højde for de reelle risici i befolkningen, mener Lotte Lauritzen.

»Det er rigtigt, at giftige stoffer som kviksølv ophobes i fødekæden og potentielt kan give et problem for hjernens udvikling hos et foster eller et spædbarn, men faren for at danske kvinder skal få retarderede børn af at spise tun på dåse svarer til at stå ude ved Vesterhavet og vente på tsunamien. Der er måske en teoretisk risiko for, at den dukker op, men sandsynligheden er meget lille. Danske kvinder er ikke i nærheden af et overforbrug af fisk,« siger Lotte Lauritzen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dåsefisk er unikke fødevarer

Fede fisk som tun, makrel og sild indeholder fire sunde stoffer: omega-3 fedtsyrer, D-vitamin, jod og selen, som gør dem unikke som fødevarer, fordi de er næringsstoffer, der generelt er en mangelvare i vores kost. Da vores forbrug af fisk ligger under det anbefalede, er vi mere i fare for at mangle fiskens sunde stoffer, end for at have et problem med hjerneudvikling på grund af kviksølv, mener Lotte Lauritzen. Faktisk er der meget, der tyder på, at et for lavt fiskeindtag også kan lede til problemer med hjerneudviklingen.

De langkædede omega-3 fedtsyrer kan vi kun få fra fisk. De kaldes også de marine omega-3 fedtsyrer. De forebygger hjertekarsygdomme, men spiller også en vigtig rolle for vores hjernefunktion og reproduktion. Muligvis nedsætter de også risikoen for udvikling af Alzheimers, depressioner og astma.

Der findes også omega-3 fedtsyrer i vegetabilske produkter som raps-, soya- og hørfrøolie, men om du så drikker nok så meget hørfrøolie, dur den ikke som erstatning for fiskens fedtsyrer. Hørfrøolie indeholder nemlig en kortere-kædet omega-3 fedtsyre, som kun bidrager lidt til, at vi får de vigtige langkædede omega 3-fedtsyrer, forklarer Lotte Lauritzen.

Slap af med din sildepostej

Hun opfordrer derfor til at spise sildemadder, sildepostej, makrel i tomat eller laksepostej og slappe af, fordi de sundhedsgavnlige effekter af omega-3 fedtsyrerne overstiger de eventuelle negative effekter fra tungmetaller.

»Mad skal være en nydelse og et hyggeligt samlingspunkt. Det skal ikke være en videnskab at spise fisk på en sund måde. Måske skulle man nøjes med at sige: Spis fisk flere gange om ugen, og spis mange forskellige slags fisk,« siger Lotte Lauritzen. •

Læs mere om