Skatteregler for deleøkonomi
Samkørsel og udlejning af bil
Man skal ikke betale skat af samkørselsordninger, så du kan sagtens tage din kollega med på arbejde med god samvittighed.
Kører du en form for taxikørsel, eksempelvis Uber, så skal du betale skat af det, du tjener. Du skal dog være opmærksom på, at pirattaxikørsel er ulovligt. Omkostninger forbundet med kørslen kan du fraregne.
Udlejer du din bil til andre, så skal du betale skat af din indkomst. Det gælder eksempelvis tjenesten GoMore. Du kan trække udgifter fra, der er forbundet med udlejningen.
Udlejning af bolig
Når du lejer et værelse eller din bolig ud, så skal du betale skat af indkomsten. Det gælder også for deletjenester som eksempelvis AirBnB. Du kan benytte bundfradraget, så du kun skal betale skat af de lejeindtægter, der overstiger bundfradraget.
Hvis du ejer boligen, så er bundfradraget 1,33 procent af ejendommens værdi, dog altid minimum 24.000 kr. årligt.
Udlejer du et værelse eller en bolig, som du selv lejer, er bundfradraget 2/3 af din årlige husleje plus acontovarme og boligstøtte.
Salg og bytte af ting
Sælger du private ting som møbler og tøj, så skal du ikke betale skat af indkomsten. Sælger du derimod ting, som du har købt for at videresælge dem, skal du betale skat af indkomsten. Det samme gælder, hvis du bytter ting med andre. Det kunne eksempelvis være gennem Den Blå Avis.
Salg og bytte af tjenester
Du skal betale skat af det, du tjener på at udføre en opgave. Du kan trække eventuelle udgifter fra. Hvis du udfører en opgave i bytte for en anden opgave, så skal du betale skat af værdien af den tjeneste, du modtager.
Hvis du eksempelvis bytter dig til en times musikundervisning, så skal du betale skat af musikundervisningens værdi.
Igen kan du trække eventuelle udgifter fra.
Du skal ikke betale skat af familie- og vennetjenester.
Skattereglerne for crowdfunding er mere komplicerede. Du kan læse om reglerne på SKAT’s hjemmeside.
Kilde: Skat.dk