Skal jeg købe den dyre eller den billige olie?
Jeg har købt en meget dyr økologisk kokosolie i Superbrugsen, fordi den kan tåle meget høj varme. Kort efter fandt jeg ud af, at almindelig palmin også er en kokosolie. Hvad er kvalitetsforskellen på sådanne to olier? I vores husstand køber vi altid koldpresset jomfruolivenolie, men er klar over, at det i sig selv ikke er et kvalitetsstempel.
Hvad skal man se efter for ikke at snyde sig selv på pengepungen ved køb af de dyreste olier eller de billigere olier?
Lars Hyttel, Løsning
Svar fra Leif Skibsted
Køb af spiseolier er først og fremmest en tillidssag, da planteolier er følsomme produkter. Man bør sikre sig, at olien ikke er for gammel og har været opbevaret korrekt i butikken og ikke har været udsat for lys i klare flasker eller dunke. Olierne tåler heller ikke høj varme. Når man vil afgøre, om en dyr olie er bedre end samme olie i en billigere udgave, bør man stole på egen evne til at smage og lugte til olierne og til de måltider, olierne anvendes til.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.