Sådan får du hunden til at holde op med at gø
Forskel på racer
Indrømmet. Nogle hundeejere har større udfordringer end andre. Hvis man for eksempel er indehaver af en labrador, er det betydeligt lettere at få den til at lade være med at gø, end hvis man har en gravhund eller en dansk-svensk gårdhund.
»Det er racer, der fra naturens hånd er udviklet til at gø meget. En dansk-svensk gårdhund er avlet til at løbe rundt på gården og gø, hvis der kommer nogen, så landmanden kan høre det,« fortæller dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen, der har speciale i familiedyr. Hun anbefaler at tage den dimension med i sine overvejelser, når man vælger hund og ikke kun vælger hund ud fra, hvor nuttet den ser ud.
Hundens psyke spiller ind
Også inden for de forskellige racer kan der være store individuelle forskelle.
»Det handler i høj grad også om, hvor stærk en psyke den individuelle hund har. Typisk vil den mere sårbare hund gø meget, hvis den ikke vil være alene uden sin ejer,« siger hun.
Dyrlægens råd:
- Forstå hvorfor hunden gør. Gør den, fordi den er alene hjemme og ikke kan lide det? Gør den ude i haven for at beskytte sit territorium, vil den lege, eller er den bare sulten? Der er altid en årsag – også selv om man måske ikke kan se det. Man skal huske, at det at gø er en normal måde for en hund at kommunikere på.
- Hvis hunden gør, fordi den vil ’forsvare’ sin have, bør man overveje at lade være med at lukke den ud i haven alene. Når ejeren er med, gør hunden som regel ikke. Hvis hunden skal have luft, må man gå en tur med den. Hvis den skal adspredes, må man lege med den. Ejeren skal tage lederskab og ikke lade hunden stå ved territoriet og gø.
- For at få hunden til at stoppe med at gø, skal den ’omprogrammeres’ til en anden adfærd. Det kan man for eksempel gøre ved at træne hunden til at gø på kommandoen ’vuf’, for derefter at lære hunden at stoppe på kommandoen ’schhhh’. Når hunden har en kommando til at gøre noget, er det lettere at lære hunden at følge en kommando, hvor den stopper igen.