Sådan undgår du skimmelsvamp i dit hjem

Skimmelsvamp kan give allergiske symptomer som hoste, irriteret hud, irriterede luftveje samt hovedpine og træthed. Indeklimaekspert Tine R. Sode giver gode råd, så du kan forebygge de små sorte svampes indtog i dit hus.

Skimmelsvamp sætter sig især på fugtige overflader.

Hvad er skimmelsvampe?

Skimmelsvampe er bittesmå svampe, der findes overalt i naturen. De vokser på jord og plantedele og spreder sig gennem luften ved hjælp af sporer. Skimmelsvampens sporer vil derfor komme ind i boligen, når der luftes ud, og kan udvikle sig til skimmelsvampe på overflader, der har været fugtige gennem længere tid.
Svampene er vilde med organisk materiale og et fugtigt miljø. Skimmelsvampe findes i tusindvis af forskellige former, og du kender den formentlig som sort, men skimmel kan også være grålig, grøn, gul og rød.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan ser jeg, om jeg har skimmelsvamp?

Skimmelsvampe viser sig typisk som misfarvninger på tapet, gardiner eller træværk. Oftest ”gemmer” svampene sig i fugtige områder som vinduesrammen på vinduet eller i hjørner og kroge, hvor luften står mere stille end i resten af rummet. 
 
Skimmelsvampe kan få området til at se jordslået ud, og oftest er der misfarvet der, hvor svampene lever. Er dit hjem ramt af skimmelsvamp, kan du måske mærke en jordslået lugt. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Får jeg fysiske symptomer, hvis der er skimmelsvamp i mit hjem?

Du mærker det ikke nødvendigvis fysisk, hvis dit hjem er ramt af skimmelsvamp, men en del mennesker reagerer på skimmelsvamp. Symptomerne kan være: 

  • Hovedpine
  • Hoste og irriterede luftveje
  • Kløen på huden
  • Træthed

Kan jeg forebygge skimmelsvamp?

Ja, den bedste forebyggelse af skimmelsvamp er daglig udluftning, forklarer Tine R. Sode, der er indeklimaekspert ved Bolius, Boligejernes Videncenter:
 
»Udluftning er med til at udskifte den varme luft, du har inde i huset. Varm og vandmættet luft kan sætte sig på vægge og vinduer som dug. Når der er nok vand på en væg, udvikles der skimmelsvamp og mug. Der er skimmelsporer overalt, men de vokser, når de får gode betingelser, som eksempelvis vand på tapetet,« forklarer Tine R. Sode. 

Tine R. Sode anbefaler, at du lufter ud 2-3 gange dagligt med gennemtræk i 5-10 minutter - også i fyringssæsonen. Derved lukker du den dårlige, vandmættede luft ud og får frisk luft ind i boligen. 

7 gode råd til forebyggelse af skimmelsvamp: 

Hold boligen tør
Skimmelsvamp kan kun vokse i boligen, hvis den relative fugtighed på overfladerne er over 80 procent. Investér eventuelt i en fugtmåler. De fås for under 100 kr. i et byggemarked.

Udluftning er vigtig
Det er vigtigt at lufte ud hver dag for at slippe af med den fugtige luft, som kan forårsage skimmelsvamp - især i badeværelset, køkkenet og soveværelserne. 3 gange 5 minutter om dagen med fuldt gennemtræk. 

Brug altid emhætte
Når du laver mad, så brug ALTID emhætten. Madlavning betyder masser af vanddamp i køkkenet. Lad emhætten køre 10 minutter, efter at du er færdig med madlavningen. 

Undgå at tørre tøj indenfor
Du kan godt tørre et par skjorter eller T-shirts i badeværelset, men du skal ikke tørre større mængder tøj inde i boligen - det giver meget fugt og dermed risiko for skimmelsvamp. Brug en tørretumbler, eller hæng tøjet til tørre udenfor.

Tjek dine afløb
Undersøg, om der er utætheder ved afløbene i køkkenet og badeværelset. Tjek også, at vandet løber ned mod afløbet på badeværelset. Hvis vandet løber den forkerte vej og ender ude langs væggen, kan fugtigheden blive opsuget i væggen og skabe grobund for skimmelsvamp der.

Udsugningen skal være i orden
Hvis du har en tørretumbler, bør den være tilsluttet en udsugningskanal – alternativt skal du bruge en kondenstørretumbler, som ikke behøver udsugning. Sørg også for at rense eventuelle tilstoppede udsugningsventiler.

Sørg for, at husets »overfrakke« er tæt
Undgå løse tagsten eller utætheder omkring tagsten, tagvinduer, skorstene og kviste. Reparer revner i facaden eller ødelagte fuger mellem mursten. Hold også tagrender, nedløbsrør og rensebrønde rene og tætte.

Kilder: Tine R. Sode, Statens Byggeforskningsinstitut og Sundhedsstyrelsen
 

Læs mere om