Sådan undgår du mikroplast

Kvit skuresvampen, engangskarkluden og fleecetrøjen. Køb tøj af naturmaterialer og brug skraldespanden til tomme slikposer og vandflasker.

Engangskarkludene er en af de mindre kilder til mikroplast i husholdningen. Brug bomuldsklude i stedet.

Køb karklude af bomuld

Køb karklude af bomuld, de fås stadig i butikkerne, selvom de moderne engangsklude er billige, anvendelige og populære. Køber du karklude af bomuld, vil bittesmå fibre af plast ikke blive revet af, når kludene slynges rundt i vaskemaskinen, og ende i naturen og økosystemerne. Du kan naturligvis også selv strikke en karklud af bomuld, men det er ikke nødvendigt for at skåne dig selv og naturen for mikroplast. Rensesvampe med skrubbeflader afgiver også mikroplast.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Køb tøj af naturlige tekstiler

Løbetøj af syntetisk stof er let at have på og praktisk i vask, men hvis du gerne vil undgå, at der slipper mikroplast ud i spildevandet, når du vasker dit tøj, skal du købe tøj af naturmaterialer som bambus, uld, hør og bomuld. De syntetiske materialer, du kan undgå, hedder polyester, polyamid (nylon), elastan eller akryl.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Plejeprodukter - tjek deklarationen

Tjek deklarationen på plejeproduktet. Hvis der er nævnt navne som polyethylene og nylon, indeholder produktet muligvis mikroplast. Hvis du skal bruge et skrubbeprodukt, så kig efter, om det er baseret på sukker eller salt i stedet for et syntetisk skrubbemiddel. Kig også efter Svanemærket, som leder uden om plast, der er brugt til plejeprodukter.

Ryd op - plastik skal ikke ligge i naturen

Vi kan ikke som individer rokke så meget ved, hvad bildæk og skibsmaling forårsager af mikroplast, som forurener naturen og økosystemerne. Men vi kan selv tage affære og skåne naturen.  Den slikpose eller plastflaske, der havner ved siden af skraldespanden i stedet for nede i skraldespanden, forsvinder ikke igen. Noget af den mikroplast, man finder i naturen, er store stykker plast, der er smuldret til små stykker og mikrosmå stykker, og som blander sig i økosystemerne og er medskyldige i, at vi får honning eller øl, der indeholder mikroplast. Sandsynligvis er mange flere fødevarer ramt. Dem har vi bare ikke fået kortlagt endnu. 

Kilder: DR, Aktuel Naturvidenskab, Coop CSR

Læs mere om