Sådan steger du hakkebøffen sikkert

Meget kød er i dag gaspakket eller detailpakket, og det betyder, at det gamle trick med at gennemskære bøffen for at se, om den er gennemstegt, ikke altid kan bruges.

En hakkebøf er først sikker, når centrumtemperaturen er 70 grader. Men hakkekød, der er gaspakket, får kødet til at se gennemstegt ud allerede ved 55 grader.

Gaspakket kød snyder øjet

Et godt, gammelt husmoderfif lyder: Skær bøffen gennem, så kan du se, hvornår den er gennemstegt. Gennemstegningen er vigtig for at sikre, at bakterier i kødet ikke overlever. Det har altid været særligt vigtigt at gennemstege hakket kød, da bakterierne sætter sig på kødets overflade, og hakket kød har en stor overflade i modsætning til for eksempel en engelsk bøf, som gerne må være rød i midten.

Men rådet om at skære bøffen gennem duer ikke længere - i hvert fald ikke, hvis du har købt dit hakkekød som gaspakket eller detailpakket i et supermarked. Ny forskning fra Slagteriernes Forsikringsinstitut viser, at gaspakket kød nemlig hurtigere tager farve, når bøffen bliver stegt.

Har kødet ligget i ilt i lang tid, kommer det til at se gennemstegt ud ved en lavere temperatur, faktisk allerede ved 55°C. Og det er ikke nok til at dræbe eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Termometer og minutur gør bøffen sikker

Mange faktorer er med til at afgøre, hvordan man kan sikre, at bøffen er stegt nok. Hvor tyk er bøffen? Hvor varm er panden? Hvor koldt er kødet? En god retningslinje er at indrette stegetiden efter hakkebøffens tykkelse. En tommelfingerregel siger, at man skal stege 1 minut for hver millimeter kød. Er bøffen 15 millimeter tyk, skal bøffen altså steges 7-8 minutter på hver side - i alt 15-16 minutter.

Slagteriernes Forskningsinstitut foreslår, at man gør sådan:

  • Varm fedtstoffet op på panden. Når det er bruset af, kommes hakkebøfferne på.
  • Indstil et stopur på halvdelen af stegetiden.
  • Steg ved jævn varme, så bøfferne ikke koger.
  • Vend hakkebøfferne, når uret ringer, og sæt uret igen.
  • Tag hakkebøfferne af panden, når uret ringer, og lad dem stå ca. 5 minutter.

Læs mere om