Sådan sår du frø i vindueskarmen

Samvirke og økohavekspert Karna Maj giver dig her gode råd til, hvordan du får frø til at spire i vindueskarmen, så de er klar til at sætte ud, når vejret er til det.

Små chili-spirer på vej op af krukker - når solen skinner er der lys nok til at planterne ikke bliver ranglede.

Køb et samlesæt

I flere byggemarkeder og på planteskoler kan du erhverve dig et minidrivhus eller plantebakker, hvori du fylder nyindkøbt jord og frø. Du kan også benytte urtepotter, men så skal du huske at overdække dem med plastikposer, så du danner en drivhuseffekt.
Gå efter jord med et lavt indhold af kvælstof – en såkaldt så- eller priklejord.

Nærlæs bag på posen

Frø er forskellige og kræver individuel behandling. Nogle vil have meget vand, andre vil ligge i blød i en kop før såning i potte og andre igen vil ikke plantes, før vejret er varmere. Nærlæs derfor brugsanvisningen bag på pakken. Chili, peber, artiskokker, auberginer og selleri kan du med fordel så tidligt på foråret.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sørg for rigelig sol

Sollyset i vindueskarmen om morgenen er ideel føde for frø i potter. Sørg derfor for at placere potter eller minidrivhus i en karm, hvor der er rigeligt lys. Jo mere lys, jo mere kompakte planter – det er essentielt, at de ikke bliver for høje og ranglede, da stænglen let knækker.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Husk vanding

Vand får som bekendt planter til at gro. Er du dårlig til at huske at vande, er det bedst at bruge såpotter og -bakker, hvor der er større jordvolumen, der kan holde på mere vand af gangen. Du skal være forsigtig, når du vander, og ikke overøse planten. Lidt hver dag er ideelt, men mærk på jorden, om den føles tør.

Vurder vejret

Vejrforholdene er forskellige alt efter, hvor man bor i landet, og mange frø skal først sås i dit drivhus i april eller skal måske direkte i havejorden i april/maj. Brug derfor din sunde fornuft og hold øje med, hvor koldt klimaet er i din have, og test havens jord for nattefrost.

Genbrug emballage

I stedet for såbakker, flamingodrivhuse og urtepotter kan du med fordel benytte renvasket plastikemballage fra kød og grøntsager. Husk at sætte en zinkbakke under, hvis der er hul i bunden.

Læs mere om