Sådan opbevarer du bøger

En fugtig kælder eller et koldt loft kan være ødelæggende for dine bøger. Få gode tips til, hvordan du får bøgerne til at holde

Loftet er sjældent det rigtige sted, hvis du skal opbevare din bøger. Temperatur og fugtighed er vigtige faktorer.

Bøger, blade og andre papirer er ikke glade for rum, hvor temperaturen svinger meget mellem koldt og varmt. Et uisoleret loft, en fugtig kælder eller et koldt udhus kan få dine bøger til at bule, være et sandt paradis for borebiller, der æder sig gennem papiret eller i sidste ende få siderne til at falde ud.

Hvis du vil sikre dine bøger, så du kan læse i dem igen om nogle år, er der få gode råd, der kan forlænge livet på dine bøger:

  • Bøger, magasiner og andre ting, som primært består af papir, skal helst opbevares i mørke.
  • Luftfugtigheden bør være mellem 30 og 40 procent. Er luftfugtigheden højere, vil papiret i bøgerne langsomt opsuge fugt fra luft og siderne begynde at bule ud.
  • Temperaturen i det rum, hvor du opbevarer dine bøger, bør ikke svinge mellem mere end 15-18 grader. Højere temperaturer får papiret til at tørre ud og blive skrøbeligt, og når temperaturen falder igen, bliver bogsiderne nemt fugtigere. Vekselvirkningen mellem kulde og varme får papiret til »at arbejde«, og siderne bliver porøse.
  • Har du kun plads på loftet eller i udhuset til din romansamling, kan du forsinke den proces, der ødelægger bøgerne, ved at pakke bøgerne i lufttætte kasser. Oftest kan man ikke trække luften ud af kasserne, og dermed kan der opstå et mikroklima, hvor der kan dannes kondens og mug. Kan man trække luft ud af kassen – og dermed nærmest vakuumpakke de overskydende fra bogreolen, er det markant bedre.
  • Det er okay at opbevare bøgerne ved stuetemperatur. Er temperaturen nogenlunde stabil, holder bøgerne fint – og det er dog de færreste, der forventer at krimierne skal holde flere hundrede år.
  • Har du ikke mulighed for at opbevare dine bøger godt, kan du overveje at sælge dem, du ikke kan finde plads til. Eller forære dem til den lokale genbrugsbutik.

Læs mere om