Sådan kommer du af med hovedpinen

Hovedpinen kommer ofte snigende, den dunker eller strammer. Nogle gange er den mild, andre gange ikke til at holde ud. Hovedpine har mange former, og ofte ved vi ikke, hvorfor vi får den. De fleste af os tyr til piller, men der er andre ting, du også bør gøre, når hovedet gør ondt.

Hovedpine kommer typisk af spændinger eller stress. Du kan undertrykke smerten med piller men ikke kurere med dem.

Der er mange typer af hovedpine

Der er hundredvis typer af hovedpine. Hovedpinen kan være en sygdom i sig selv som for eksempel migræne eller spændingshovedpine, men hovedpine kan også være et symptom på en anden sygdom eller tilstand, som for eksempel ørepine, tandpine, bihulebetændelse eller problemer med øjnene.

De mest almindelige typer hovedpine

Migræne

Sidder typisk i den ene side af hovedet og dunker. Den er moderat til kraftig i sin smerte og forværres af bevægelse, lys og lyde. De fleste, som døjer med migræne, behandler den ved at lægge sig i sengen i mørke og ro. Udover medicin er det den mest effektive behandling.

Spændingshovedpine

Sidder for det meste i hele hovedet og bliver ikke nødvendigvis værre af bevægelse. Den kan opstå af alverdens ting, så årsagen kan være svær at finde. Men ofte er det stress, der er årsagen. Det kan også være en forkert arbejdsstilling, for lidt mad, væske eller søvn.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan virker hovedpinepiller

Almindelige hovedpinepiller virker smertestillende ved at hæmme smerteimpulser fra muskler og sener. Netop derfor er de virksomme mod spændingshovedpine. Man kan også bruge dem, hvis man har ømme muskler og gerne vil slå smerten ned.

Derudover påvirker de nervesystemet i hjernen og undertrykker de smertesignaler, der kommer indefra. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hovedpinepiller kurerer ikke, de dæmper kun

Hovedpinepiller virker hovedsageligt ved at undertrykke smerten. Derfor skal du, efter du har taget hovedpinepiller, sørge for at drikke eller spise, alt efter, hvad årsagen til din hovedpine er. Pillerne dæmper kun symptomerne, de kurerer ikke årsagen.

Sådan afhjælper du din hovedpine

Du skal finde årsagen til din hovedpine, før du bedst kan bekæmpe den.

En af de store årsager til hovedpine er stress. Hvis du føler dig stresset og ofte har hovedpine, er det er godt sted at tage fat.

Årsagen kan også være din arbejdsstilling. Mange kommer til at sidde uhensigtsmæssigt på kontoret eller løfter forkert på arbejdet. Tag et par pauser i løbet af dagen og lav lidt gymnastik for at løsne op i musklerne. 

Sørg for at spise og sove regelmæssigt. For lidt søvn, vand og mad kan også godt være årsag til hovedpine.

Tag ikke for mange smertestillende piller

Følg altid anvisningen på emballagen og tag ikke hovedpinepiller mere end 14 dage om måneden. Det uanset, om det er i træk eller spredt ud på alle månedens dage. Der kan være bivirkninger ved brug af hovedpinepiller. Læs på pakken eller spørg din læge, hvis du er i tvivl.

Har du behov for at tage flere piller end anbefalet, skal du søge læge, så han eller hun kan hjælpe dig med en bedre behandling.

Kilde: dr. med. Lars Bendtsen, ansat på Dansk Hovedpinecenter, Neurologisk Afdeling, Glostrup Hospital og ved Københavns Universitet.