Sådan genkender du sukker på ingredienslisten

Kært barn har mange navne, og sukker hedder ikke altid »sukker«, når det fremgår som ingrediens. Derfor kan det være svært at gennemskue, om en madvare indeholder sukker. Her er nogle af de mest almindelige sukkerarter og deres navne.

Du kan ofte kende sukkerarter på ingredienslisten ved, at de ender på -ose eller -sirup.

Det hedder sukker på ingredienslisten

Sukrose eller sakkarose: Almindeligt sukker fra sukkeroer eller sukkerrør.

Glukose eller dextrose: Findes i frugt og honning og indgår som bestanddel i almindeligt sukker, maltsukker og mælkesukker. Også kendt som druesukker.

Fruktose: Findes i frugt og honning og indgår som bestanddel i almindeligt sukker. Smager sødere end sukrose og glukose. Betegnes typisk frugtsukker.

Maltose: Bliver enten fremstillet industrielt eller dannet ved nedbrydning af stivelse, som eksempelvis sker, når korn spirer. Bruges oftest i brød og på bryggerier. Er ikke helt så sødt som almindeligt sukker. Hedder også maltsukker.

Laktose: Sukkermolekyle, der findes i mælk og mælkeprodukter. Består blandt andet af glukose. Kaldes også mælkesukker.

Honning: Sukkerstof fremstillet af bier ud fra plantesaft. Sukkeret i plantesaften består hovedsagelig af glukose, fruktose og sakkarose samt mindre mængder af maltose og andre sukkerarter. Indeholder desuden antioxidanter og vitaminer samt cirka 17 procent vand.

Sirup: Tyktflydende opløsning af sukker med et sukkerindhold på cirka 80 procent. Kan indeholde mineraler fra sukkerrør eller være et industriprodukt, hvor stivelse er omdannet til glukose og fruktose.

Glukosesirup: Vandig opløsning, der fremstilles ved at nedbryde stivelsen fra eksempelvis majs eller kartofler. Anvendes blandt andet i is, hvor det forhindrer almindeligt sukker i at danne krystaller. Kan også hedde majssirup.

Isoglukose: Fremstilles ved nedbrydning af stivelse fra eksempelvis majs til glukose. En del af glukosen omdannes efterfølgende til fruktose. Anvendes ofte i USA under betegnelsen »High Fructose Corn Sirup« som erstatning for almindeligt sukker.

Invertsukker: Dannes ved nedbrydning af almindeligt sukker til glukose og fruktose. Kaldes også for kunsthonning, da det er den samme proces, som bierne udfører, når de laver honning.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Videnskab.dk og Sandheden om sukker af Anette Sams