Redaktionen anbefaler
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2024-07/FDB-M%C3%B8bler---forskellige-stol.jpg.jpeg?itok=PDm__kuP)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Danmark-Dejligst.jpg.jpeg?itok=aWDFxZ73)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2017-05/maskulin_oel-is_med_karamelliserede_valnoedder_2.jpg.jpeg?itok=9OCTWKod)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Kronhjort_0.jpg.jpeg?itok=jJ_eY3CT)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/12/1280frisko.png.jpeg?itok=nhM6nUW_)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/en/engangsgrillen1280.png.jpeg?itok=SmECdd56)
Du kan ofte kende sukkerarter på ingredienslisten ved, at de ender på -ose eller -sirup.
Sukrose eller sakkarose: Almindeligt sukker fra sukkeroer eller sukkerrør.
Glukose eller dextrose: Findes i frugt og honning og indgår som bestanddel i almindeligt sukker, maltsukker og mælkesukker. Også kendt som druesukker.
Fruktose: Findes i frugt og honning og indgår som bestanddel i almindeligt sukker. Smager sødere end sukrose og glukose. Betegnes typisk frugtsukker.
Maltose: Bliver enten fremstillet industrielt eller dannet ved nedbrydning af stivelse, som eksempelvis sker, når korn spirer. Bruges oftest i brød og på bryggerier. Er ikke helt så sødt som almindeligt sukker. Hedder også maltsukker.
Laktose: Sukkermolekyle, der findes i mælk og mælkeprodukter. Består blandt andet af glukose. Kaldes også mælkesukker.
Honning: Sukkerstof fremstillet af bier ud fra plantesaft. Sukkeret i plantesaften består hovedsagelig af glukose, fruktose og sakkarose samt mindre mængder af maltose og andre sukkerarter. Indeholder desuden antioxidanter og vitaminer samt cirka 17 procent vand.
Sirup: Tyktflydende opløsning af sukker med et sukkerindhold på cirka 80 procent. Kan indeholde mineraler fra sukkerrør eller være et industriprodukt, hvor stivelse er omdannet til glukose og fruktose.
Glukosesirup: Vandig opløsning, der fremstilles ved at nedbryde stivelsen fra eksempelvis majs eller kartofler. Anvendes blandt andet i is, hvor det forhindrer almindeligt sukker i at danne krystaller. Kan også hedde majssirup.
Isoglukose: Fremstilles ved nedbrydning af stivelse fra eksempelvis majs til glukose. En del af glukosen omdannes efterfølgende til fruktose. Anvendes ofte i USA under betegnelsen »High Fructose Corn Sirup« som erstatning for almindeligt sukker.
Invertsukker: Dannes ved nedbrydning af almindeligt sukker til glukose og fruktose. Kaldes også for kunsthonning, da det er den samme proces, som bierne udfører, når de laver honning.
Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Videnskab.dk og Sandheden om sukker af Anette Sams
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10