Sådan genkender du 10 af de mest almindelige sommerfugle i Danmark
Admiral
Har skarpe kontraster mellem det fløjlssorte og de orangerøde vingebånd. Den har hvide tegninger på de øverste sorte vingespidser. Den stortrives også med den ensartede plantevækst, vi har i Danmark af brændenælder og tidsler.
Flyver fra juni til september.
Aurora
En fin, hvid sommerfugl. Hannen er en markant flyver med sine orange vingespidser, ses i enge, haver og langs skovbryn.
Flyver fra sidst i april til midt juni.
Almindelig Blåfugl
Almindelig blåfugl er den mest udbredt af blåfuglene, men svær at adskille fra de andre og mere sjældne blåfugle. Langt græs med kløver og andet godt lokker blåfuglene til. Sommerfuglen er lille med et vingefang på 25-33 mm. Sommerfuglelarver af Almindelig Blåfugl lever af: Humle-sneglebælg, almindelig kællingetand eller harekløver.
De flyver fra maj til september.
Citronsommerfugl
Denne smukke, gule flyver ses fra tidligt forår til hen på efteråret. Hannen er nem at kende på den citrongule farve. Vingefang fra 54-64 mm.
Flyvetiden er marts-juni for de individer, der har overvintret. En ny generation flyver igen fra juli til september, hvor de går til overvintring i vegetationen. Flyvende individer er også set i oktober og februar, men disse observationer er mere sjældne.
Dagpåfugløje
Flyver tidligt på foråret efter overvintringen og igen fra juli og ud på efteråret. Den er nem at kende med sine store øjepletter på vingerne.
Græsrandøje
Træffes overalt, hvor der er lysåbent og græs. Den nyder godt af de mange næringsstoffer, der slipper ud fra landbruget og forvandler den vilde natur til græsmarker. Kend den på de to mørkebrune øjne på de øverste vinger.
Flyver fra juni til september.
Lille Kålsommerfugl
Er en lille, hvid og meget udbredt flyver i Danmark. Kend den på de sorte tegninger på kanten af de øverste vinger. Hunnen kendes på de to sorte smilehuller på vingerne.
Flyver fra april til oktober.
Stregbredpande
Denne lille flyver adskiller sig fra de andre dagsommerfugle ved at være en lille, kompakt flyver, som flytter sig hurtigt fra blomst til blomst. Vingefang kun 22-27 mm.
Den flyver fra juni til august.
Tidselsommerfugl
Den kan ikke overvintre i Danmark, men trækker op sydfra om sommeren og ses ofte på tidsler. Tidselsommerfuglen er temmelig stor med et vingefang mellem 50 og 60 mm. Den ses tit på sommerfuglebuske, hvor man kan nyde dens klare orange farver og sorte og hvide pletter. Undersiden er også spraglet og har fem øjepletter. Den kan forveksles med blandt andet nældens takvinge, men tidselsommerfuglen har ikke blå pletter på de nederste vinger, som nældens takvinge har.
Den besøger Danmark fra slut maj til oktober.
Nældens takvinge
Danmarks nationalsommerfugl, der er let at kende på sine takkede vinger, de små, blå pletter på kanterne af vingerne og den lyse, rødbrune overside med sorte og gule pletter.
Den kan ses i den danske natur fra marts til slut juli.
Sommerfugleplakat
Vil du se alle de danske dagsommerfugle, kan du bestille plakaten med alle Danmarks dagsommerfugle på naturbeskyttelse.dk til 350 kr.
Overskuddet fra salget af plakaten går til arbejdet med at beskytte plante- og dyrearter i Danmark. Og det er der brug for. For desværre er rigtig mange af Danmarks sommerfugle ved at uddø. Siden 1950 er 12 af Danmarks sommerfuglearter forsvundet fra landet.