Sådan får maden mere smag
Sødt
Honning: Selvom mange nok vil forbinde sukker med det søde, vil honning bidrage med en sødme, som er langt mere kompleks end almindeligt hvidt sukker, og den er derfor en meget anvendelig smagsgiver.
Sådan bruger du den: I mange ingredienser, vil der være meget milde undertoner af sødt, for eksempel tomat, gulerod og løg, og her kan du med honning understrege de toner, så de træder frem, og giver retten et sødere udtryk. En enkelt teskefuld honning kan fremhæve og løfte smagen i en sovs eller en gryderet.
Tip: Vælg dansk honning. Smag til med det søde til sidst.
Alternativer: Sirup, moden frugt, saft.
Salt
Salt: Salt vækker madens smag til live, men brug det med omtanke.
Sådan bruger du det: Brug salt til sidst for at fremhæve smagen, men når du salter, så gør det kun, når det mangler.
Hvis du bruger meget salt, så prøv at skære ned på det i en periode, så du kan genfinde smagen igen. Der går oftest et par minutter, før salt bliver opløst og fordelt i retten, så hvis du salter maden, så gør det lidt ad gangen, og giv det tid til at blive opløst, før du tilsætter mere.
Tip: Det betyder ikke meget, hvilken salt du bruger, i forhold til smagen, men flagesalt som bordsalt giver en anden mundfornemmelse end almindeligt køkkensalt.
Alternativer: Fiskessauce, soya, parmesan, bacon.
Surt
Citron: Den bidrager med friskhed, syrlig smag, og er anvendelig i rigtig mange former for mad – både varm og kold.
Sådan bruger du den: Især varme tilberedte retter med grøntsager som gulerødder, løg, porrer og rodfrugter bliver sødmefyldte, så her vil citronen gøre retten godt. Brug både skallen og saften fra den økologiske citron, da det er to helt forskellige smage, som giver forskellige nuancer af surt. I simreretter vil citronen nok drukne. Brug i stedet et par spiseskefulde balsamico eller hvidvinseddike og lad det koge med.
Tip: Har du tilsat syrlige smage undervejs, så giv det et par dråber til sidst også.
Alternativer: Balsamico, hvidvinseddike, lime, æbleeddike.
Bittert
Krydderurter: Stort set alle krydderurter bidrager med bitre og aromatiske toner. En omgang hakket persille eller friskskåret purløg hæver rettens smag, når det tilsættes til sidst i madlavningen.
Sådan bruger du dem: De hårde krydderurter som rosmarin, timian og laurbær, kan tåle at koge med i retten fra start af, mens de bløde krydderurter som basilikum, persille, dild og purløg skal tilsættes til sidst.
Tip: Når du skal vælge din urt, så overvej etniciteten i maden. Laver du orientalsk, nordisk eller middelhavsmad, så brug urterne derfra.
Alternativer: Peber, sennep, mørk chokolade og salater giver også et bittert tvist.
Umami
Fond: Umami bidrager med en lang, bred og fyldig smag, og den er ofte til stede, når vi laver retter med kød. Hvis du smager på din ret, og alle smagene føles forrest i munden, så er det nok umami, du mangler.
Sådan bruger du den: Der er rigelig umami i kød, men når kyllingefond nævnes, er det som en del af sovsen ved siden af. Et umami-element som fond i en kødfyldt ret vil bringe smagene frem. Når du har flere elementer af umami i en ret, vil retten smage af mere. Simpelt kan man sige at 2 + 2 giver 5.
Tip: Umami giver basen, som de andre grundsmage kan bygge ovenpå.
Alternativer: Parmesan, soja, pesto, svampe.