Sådan får du solcremepletter af tøjet
Solcreme laver nemt gule pletter på tøjet
Har den lyse T-shirt fået gule pletter efter en varm sommerdag? Eller er det hvide badetøj fyldt med skjolder? Har du brugt solcreme for at beskytte dig mod solens stråler, er det formentlig solcremen, der er skyld i misfarvningerne på tøjet.
Når solcreme kan være årsag til pletter, skyldes det de UV-filtre, som solcreme indeholder. Filtrene, der skal beskytte dig mod de skadelige UVA- og UVB-stråler fra solen, er svagt gullige, og det er den gule farve, der bliver til misfarvninger på tøjet.
Pletter fra solcreme kan være besværlige at få af, og er du ikke opmærksom og får behandlet pletterne korrekt, er der risiko for, at du aldrig får pletterne ordentligt af – og at solcremen sætter sig som skjolder på tøjet, fortæller Aske Biidtoft, der er produktudvikler hos Nopa Nordic, der blandt andet udvikler og producerer vaskemidler som Coops Änglamark vaskemiddel.
Solcreme er en fedtbaseret creme, og fede cremer kan være svære at få af tøjet.
»Har man fået solcreme på tøjet i for eksempel kraven på skjorten eller T-shirten eller i kanten på shortsene, bør man smøre pletten med et kraftigt flydende vaskemiddel, inden man lægger tøjet i tromlen. Man kan også bruge opvaskemiddel og lægge tøjet i blød i håndvarmt vand i nogle timer, inden man vasker tøjet. Begge dele kan have en god effekt på pletterne,« siger Aske Bildtoft.
Jo højere faktor, jo større risiko for pletter på tøjet
Det er de kemiske UV-filtre i solcreme, der er skyld i pletterne på tøjet. I en solcreme med en solbeskyttelse på faktor 50 er der mere UV-filter end i en solcreme med faktor 15 eller faktor 30. Jo højere koncentration i solcremen, jo større er risikoen for pletter.
Vask ikke tøjet ved for høj temperatur
Når man efterfølgende skal vaske tøjet, er det vigtigt, at man ikke vasker ved for høj temperatur. Vasker man tøjet for varmt, risikerer man at fiksere pletten på tøjet i stedet for at fjerne den:
»Vask tøjet ved 30 eller 40 grader i første omgang. Hvis pletten ikke er gået af, så forsøg med pletbehandling én gang til. Man må endelig ikke vaske for varmt, da fedtet i solcremen så denaturerer, hvilket gør det endnu sværere at få pletten af.«
Vasker du for varmt, er der altså en risiko for, at pletten fikseres på tøjet.
Gammel solcreme giver lysebrune pletter
Måske har du oplevet, at T-shirts og skjorter har fået lysebrune skjolder efter solcreme. Det er ikke solcremen i sig selv, der bliver lysebrun, men gammel solcreme, der sidder i tøjet – måske fordi pletten ikke blev vasket ordentligt ud i første forsøg, og så sætter støv, skidt og døde hudceller sig fast i resterne af den fede creme.
»Over tid kan solcreme binde en masse snavs. Solcreme virker nærmest som lim, der ikke tørrer,« forklarer Aske Bildtoft.
Undgå blegning og optisk hvidt
Har du fået solcreme på tøjet, skal du undgå vaskemidler med optisk hvidt. Kemisk set minder optisk hvidt om UV-filtrene, og hvis du først vasker tøj med pletter af sollotion med vaskemidler med optisk hvidt, er der meget stor sandsynlighed for, at de gule pletter sætter sig fast og træder tydeligt frem.
På det danske marked findes flere vaskemidler med optisk hvidt, så tjek indholdsdeklarationen for, om der er optisk hvidt i dit vaskemiddel.
Du kan forsøge at blege pletten væk, hvis alt andet fejler. Forsøger du at blege pletten, skal du være yderst forsigtig, fortæller Aske Bildtoft.
»Blegning er absolut sidste udvej og kun noget, jeg vil anbefale, hvis alternativet er at smide tøjet ud. Blegning er hårdt for tøjet og kan være hårdt for miljøet. Du skal bruge midler, der er egnede til tekstilblegning, hvis du vil forsøge at blege pletten væk. Prøv først at se virkningen af blegningen et lille sted, hvor man ikke lægger mærke til det.«,
Læs alle Samvirkes råd om pletfjerning
Se (mindst) 196 forslag til forskellige gratis aktiviteter i Danmark
Find produktdatabladet
Alle kemiske produkter, du kan bruge derhjemme, skal udstyres med et produktdatablad. Produktdatabladet fortæller, hvilke ingredienser produktet består af, ligesom du kan se, hvilke forholdsregler du skal tage, eller hvad du skal gøre, hvis du eksempelvis får vaskepulver i øjnene