Rubs: Lav perfekt krydderiblanding til grillen
Kom hele vejen rundt på smagspaletten
Krydderiblandinger er vigtige, når du griller. Blandingen af krydderier kan nemlig gøre en stor forskel for det færdige resultat, uanset om du griller pulled pork, kyllingebryst eller en god bøf. Det fortæller Johnny Larsen, der står bag grillsitet grillguru.dk og har været konkurrencegriller i mange år.
»En god rub skal indeholde alle smagsnuancer og hjælpe dig med at smage et stort spektrum, når du sætter tænderne i maden,« siger Johnny Larsen.
Johnny Larsen er uddannet smagsdommer i barbeque hos KCBS, der står for Kansas City Barbeque Society, og kan bedømme andre grilleres resultater, når der er konkurrencer. For at opnå uddannelsen skal man lære KCBS' grundrub at kende.
Rubben har Johnny Larsen videreudviklet.
LINK: Se Grillguruens pulled pork rub
En rub skal bestå af minimum sukker, salt og paprika
Krydderierne i en rub har hver sin funktion, og som minimum skal en rub bestå af sukker, salt og paprika.
I grillguruens opskrift har udvalgte krydderier følgende funktioner:
• Sukker: Karamelliserer
• Paprika: Giver farve
• Løg: Forstærker og giver grillet smag
• Chili: Gør maden stærkere
• Koriander: Frisker op, gør smagsindtrykket mindre tungt
• Kebabkrydderi: Giver et rundt smagsindtryk, så kaldt umamismag
• Cayenne: Giver stærk eftersmag
• Allehånde: Runder smagen af
Æblecidereddike giver smagseksplosion
Sur smag er der ikke noget af i rubs, da den nemt bliver til en bitter smag på grill. I stedet tilsætter man en eddikebaseret smag til sidst. Typisk i form af æblecidereddike.
»Eddiken giver en smagseksplosion i munden, så den er vigtig at huske,« lyder det fra Johnny Larsen.
Sørg for at bruge lidt eddike ad gangen og smage til, da æblecidereddiker har forskelligt syreindhold.