Retroreklamer: Sådan så tobaksreklamerne ud
1914: Cigaretter er for mindretallet
Cigaretter er et nicheprodukt, når det kommer til rygning. Ved begyndelsen af 1. Verdenskrig i 1914 ryger kun 1 ud af 3 rygere cigaretter, langt hovedparten ryger pibe. Resten ryger cigar.
Reklamen her er en af de første tobaksreklamer, der blev trykt i Samvirke. Den er fra 1933, og opfordrer: "Naar De drager ud i Sommeren til Skov og Strand maa De have rigeligt med Tobak med"
1930: Lægerne ryger Lucky
En annonce fra Lucky Strike hævder, at 20.679 læger bakker op om, at Lucky Strike er særlig skånsom for halsen, da tobakken er ristet. Lucky Strike har i årene forud sendt 150.000 amerikanske læger gratis cigaretter og bedt dem vurdere, om Lucky Strike irriterer halsen mindre end andre cigaretter.
1930: Slanker cigaretter?
I de første årtier, hvor cigaretterne for alvor var slået igennem, blev de lovprist for gode sundhedsegenskaber i markedsføringen.
Lucky Strike publicerede en række annoncer, hvor fedme var i fokus. Dog skrev Lucky Strike med små bogstaver: "Vi har ikke sagt, at cigaretter slanker, men tag en cigaret, når lækkersulten melder sig".
1942: Ryg og bliv populær hos pigerne
Teenagere har altid været en af de foretrukne målgrupper for tobaksindustrien.
Du kunne både komme til at blive en god sportsmand og populær hos pigerne, hvis du røg Old Gold.
Læg mærke til, hvordan både kraven på drengens trøje og taget på skolebygningen i baggrunden er tegnet, så det ser ud som om, at det er filtercigaretter, der stikker op af en pakke.
1949: Camel betaler for nyhederne
Den amerikanske tv-station NBC har præmiere på nyheder på tv. Nyhedsprogrammet, der sendes dagligt, hedder Camel News Caravan, og er sponseret af Camel, der producerer smøger.
Et af kravene i kontrakten var, at der skulle stå et askebæger med Camels logo på bordet ved siden af studieværten. På billedet ses en åben pakke Camel ved siden af studieværten.
1949: Reagan sender smøger i julegave
Ronald Reagan, der blev USA's præsident i 1981, var tidligt i livet skuespiller - og model for cigaretmærket Chesterfield.
Op til julen 1949 opfordrede han i annoncer til at bruge cigaretter som julegave. Han sagde: "Jeg sender Chesterfields til alle mine venner. Det er den gladeste jul, man kan få".
1949: Gode gaver fra Brugsen
Det var ikke kun Reagan, der mente, at man kunne give cigaretter i julegave. Denne annonce bragte Samvirke op mod jul i 1949.
"God at gi', god at få. Brugsen ønsker god jul"
FDB markedsførte også cigaretter - her side om side med chokolade - som julegaveide i 1949. Hvad med en Paramo, den lette og aromatiske cerut, til bare 33 øre?
1954: Fra damecigaret til cowboy-smøg
De første mange år efter lanceringen af Marlboro i 1924 gik salget dårligt: Kvinderne bed ikke på sloganet ”Mild som maj”, men en reklamekampagne i 1954 gjorde mærket til et af de populæreste. Nu skulle Marlboro forbindes med en verden af frisk luft, vrinskende heste og uendelige, gyldne marker og den seje, rygende Marlboro-mand. En succes var født.
1950'erne: Håndværkernes smøg
Cecil, der var det andet af Danmarks store cigaretmærker i 1950'erne, fokuserede især på arbejderne som målgruppe for deres cigaretter.
I 1950'erne var der en overvægt af tegnede reklamebilleder, i 1960'erne var det oftest (mandlige) håndværkere, der var på annoncernes billeder.
I begge årtier ledsaget af sloganet: "Pause - så er det tid til en Cecil"
1960'erne: Jeg er også gået over til Prince
Prince bliver lanceret i 1957 som den første, danske filtercigaret. På få år opnår Prince at blive danskernes foretrukne filtercigaret. Reklamekampagner med sloganet ”Jeg er også gået over til Prince” kan findes i blandt andet aviser.
I midten og slutningen af 1960’erne er det kendte danskere, der ligger ansigt til anbefalingen. På billedet ses Lily Broberg.
1981: Ingen tilsætningsstoffer
I slutningen af 1970'erne blev forbrugerne mere og mere bevidste om tilsætningsstoffer. Spegepølserne skulle være fri for nitrit, sodavandene skulle farves med naturlige farver og i 1981 begyndte tobaksmærket Perle at markedsføre sig selv med, at der ikke var unaturlige stoffer i Perle pibetobak.
Lidt tobakshistorie
Cigaretten har været kendt af europæerne siden de første opdagelsesrejsende kom til Mellemamerika, hvor indbyggerne røg fintskåret tobak rullet i eksempelvis majsblade.
Spanierne begyndte at ryge i 1600-tallet, og den første danske tobaksfabrik blev grundlagt i 1876.
I 1901 påbegyndte FDB opførelsen af sin tobaksfabrik i Esbjerg (billedet). På fabrikken blev cigarer, cerutter og cigarillos fremstillet, og på sit højeste havde 700 mennesker job på fabrikken.



















Lidt mere fra cigaretreklamernes historie:
1971: Singapore indfører som det første land i verden et forbud mod tobaksreklamer.
1986: Tobaksindustrien og Indenrigsministeriet laver en aftale om, at cigaretpakkerne fremover skal have påtrykt oplysninger om nikotin- og tjæreindhold samt en advarsel: ”Sundhedsstyrelsen påpeger, at tobaksrygning er sundshedsskadelig”.
2001: Danmark indfører et reklameforbud mod tobaksprodukter. Undtaget reklameforbuddet er skilte med ordet ”tobak” på butikker samt logoer på parasoller og askebægre.
2005: EU indfører et forbud mod tobaksreklamer i radioen, på tryk og på internettet. Et forbud mod tobaksreklamer i TV har været gældende i mere end 10 år. EU indfører samtidig et forbud mod, at tobaksmærker fremstår som sponsorer af kultur- og sportsbegivenheder. EU reglerne forbyder ikke tobaksreklamer i biografer