Psykolog: Forældre skal endelig kysse deres børn på munden - men stop, når børnene kommer i puberteten

Lidt mere end hver 6. dansker mener ikke, at forældre skal kysse deres børn på munden, viser en ny undersøgelse. Men børn kan føle sig afviste, hvis mor og far undviger deres kys, siger børnepsykolog. Kysseriet bør dog stoppe, når børnene nærmer sig puberteten, mener hun.
Mor kysser sit barn

Det er naturligt for små børn at kysse deres forældre på munden, siger børnepsykolog Ulla Dyrløv.

1 ud af 6 mener ikke, forældre skal kysse deres børn på munden

Skal forældre kysse deres børn på munden, og hvornår skal kysseriet stoppe? Det er spørgsmål, som før eller siden vil dukke op hos de fleste nye forældre og fra tid til anden trækker overskrifter i medierne.

Nu viser en ny undersøgelse udført af Yougov for Samvirke, at lidt mere end 1 ud af 6 mellem 15 og 74 år mener, at forældre skal lade være med at kysse deres børn på munden.

Det er både overraskende og beklageligt, siger børnepsykolog, forfatter og foredragsholder Ulla Dyrlov.

»Det er naturligt for små børn at kysse deres forældre på munden. På den måde viser børnene hengivenhed og kærlighed på tidspunkt, hvor de måske endnu ikke er i stand til at formulere det verbalt,« siger hun.

Flere ældre end unge er imod, at forældre kysser deres børn på munden

Forældre skal ikke kysse deres børn på munden:

  • 15-34 år: 9%
  • 35-54 år: 19%
  • 55-74 år: 24%

Børnene kan føle sig afvist, hvis forældre ikke vil kysse

Derfor kan børnene komme til at føle sig afvist, hvis mor og far ikke tager imod kærlighedserklæringen. Oven i oplevelsen af at blive afvist kan en følelse af at være forkert sætte sig i børnene, fortsætter Ulla Dyrlov.

»De opfatter det måske som et signal om, at kys er en forkert måde at vise sine følelser på - at det er skamfuldt på en eller anden måde. Det er ubehageligt for et lille barn at føle sig forkert og akavet,« siger hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Stop med at kysse på mund, når børnene nærmer sig puberteten 

Tæt på halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen mener, at det skal være op til barnet selv at vise, når det ikke længere har lyst til at kysse mor og far på munden.

Det er positivt, siger Ulla Dyrlov og tilføjer, at det hos de fleste børn vil ske helt naturligt, når barnet nærmer sig puberteten eller før.

»Hvis barnet ikke længere har lyst til at kysse på munden, skal man lade være. Det er samtidig en måde at lære sit barn at sige fra og til på. Det lærer vi dem bedst ved at respektere dem.«

Fortsætter barnet med at ville kysse, når det nærmer sig teenageårene, bør forældrene reagere, mener Ulla Dyrlov.

»Det kan være svært at sige præcis hvornår, men jeg synes, det er vigtigt at få lært vores børn, at det er intimt at kysse, og at det, når man bliver ældre, kan blive forvekslet med noget seksuelt og en anden form for lyst, som man ikke skal have mellem forældre og barn.«

Sådan spurgte vi

1013 repræsentativt udvalgte danskere mellem 15 og 74 år har svaret på spørgsmålet:

Hvornår skal man som forælder stoppe med at kysse sit barn på munden?



Svarene fordeler sig således:

  • Forældre skal ikke kysse deres børn på munden: 17%
  • Når barnet starter i børnehave eller før: 7%
  • Når barnet starter i skole: 7%
  • Når barnet bliver teenager: 5%
  • Når barnet flytter hjemmefra: 0%
  • Når barnet selv viser, at det ikke har lyst til at blive kysset på munden af forældrene: 48%
  • Forældre skal ikke stoppe med at kysse deres børn på munden: 6%
  • Ved ikke: 10%

O.k. ikke at ville kysse sine små børn

Uanset hvor meget, man elsker sit barn, er det ikke alle forældre, der har lyst til at kysse deres små poder på munden. Har man det sådan, er det o.k. at lade være, for man skal også passe på med at overskride sine egne grænser, siger Ulla Dyrlov.

»Barnet kan godt mærke, hvis man gør noget, man ikke har lyst til. Så er det bedre at sige højt, at man ikke er så god til at kysse på mund, så barnet ikke føler sig forkert. Det er vigtigt, at man som forældre sørger for at tage ansvaret på sig.«

Så skal man bare sørge for at give barnet fysiske kærtegn på en anden måde, afslutter Ulla Dyrlov.

Læs mere om