Prøvetime: Jeg går til aerial yoga
I aerial yoga hænger du bl.a. på hovedet i en hængekøje
Har du brug for at se dit liv fra en anden vinkel? Så er aerial yoga måske noget for dig. Her kan du hænge på hovedet i farverige hængekøjer, mens du strækker dine lemmer og dingler i stofferne på alverdens måder. Jeg testede yogaformen en grå januardag, og det var både mere mærkeligt og mere sjovt, end jeg havde forestillet mig. Jeg var skeptisk, for normal yoga keder mig. Men det her er i meget højere grad abekattestreger og akrobatik, end det er langstrakte stillinger og namaste.
De 4 andre kvinder, der er mødt op til yogatimen hos Blå Himmel Yoga på Østerbro i København, går selvsikkert i gang med at ryste og vikle de blå hængekøjer og hænger så pludselig i de bløde stoffer. Jeg afventer lidt småængstelig, indtil studieejer og yogalærer Sisse Siegumfeldt lader fornemme, at det er tid at gå i gang. Mens jeg kaster mig over stoffet, tænker jeg på, hvor på skalaen mellem elegant cirkusartist og død, hængt kat jeg om kort tid vil befinde mig.
Hurtigt finder jeg ud af, at aerial yoga er en legeplads for enhver, der har bare en smule legebarn i sig. Og det er ikke helt så svært, som det ser ud. Ikke længe efter, at vi er gået i gang, hænger jeg med hovedet nedad og er grundigt viklet ind i den blå hængekøje. Endda så godt, at jeg ikke kan komme ud. Det føles mere som leg end som træning, men giver alligevel en lille smule sved på panden. Cirkusartist eller hængt kat? Bedøm selv.
Hvad er ariel yoga?
Ariel yoga stammer fra cirkusverdenen, hvor luftakrobater vikler sig ind i to stykker silkestof og laver tricks højt oppe i luften. Det kaldes aerial silks. Den første afart af aerial yoga opstod i 90’erne, og siden har det udviklet sig til en klart defineret træningsform, som nu dyrkes mange steder
i verden.
Koordinationen ar kroppen er svær i aerial yoga
Det klart mest udfordrende er koordinationen af lemmerne i luften. Når højre ben skal vikles om slyngen, venstre ben igennem slyngen, højre arm holde det ene sted og venstre det andet – og så på hovedet. Med stoffet viklet 7 gange rundt om låret, hoften og andre steder i samme region føles stillingerne ikke ligefrem behagelige, og hængekøjen gnaver sig godt ind i mit kød. Den yoga-zen, jeg havde forestillet mig at komme i, udebliver i den grad. Men det er meget normalt for nybegyndere, forklarer Sisse Siegumfeldt:»Når man lige er startet med aerial, er der mange ting at holde styr på, men hen ad vejen kan det blive afslappende og beroligende på samme måde som yoga på gulvet. Rygsøjlen får en unik forløsning af at hænge fra bækkenet, som den ellers aldrig får mulighed for, når vi bare står, går og sidder, hvor der altid er tryk på rygsøjlen.«
At være ’ophægt' er godt for krop og sjæl
Yogalæreren fortæller derudover, at det at blive vendt på hovedet styrker den proprioceptive sans. Det er den sans, der hjælper os med at forstå, hvordan vores krop er placeret i et rum. At være ’ophægt’ i en time har altså nok været gavnligt for både min krop og mit sind, selvom det ikke ligefrem var behageligt. Om de gnavende smerter fra stoffet sagde yogalæreren blot, at de går væk efter cirka 4 gange.
Ifølge Sisse Siegumfeldt kan alle, der er forholdsvis sunde og raske, dyrke aerial yoga. Har du stress, angst eller større fysiske skader, bør du nok holde dig væk fra de farvede stoffer. Min tredobbelt forstuvede ankel klarede til gengæld skærene med bravur. Det var endda helt rart at bruge lemmerne på en anden måde end sædvanligt og få vendt lidt op og ned på det hele.