Prøv en snydesurdej

Hvis du ikke har tid til at sætte en surdej i gang, kan du lave en snydesurdej og alligevel opnå noget af surdejsbrødets gode smag og holdbarhed. Få opskriften på både surdej og snydesurdej.
dej

Surdej tager lidt tid, men lønner sig med masser af god smag. Du kan snyde dig til en surdej - light med kærnemælk, A38 eller hvidvin.

Smag og aroma udvikler sig, brødets holdbarhed bliver længere, og mineralerne, som er bundet i kornets skaldele, bliver let tilgængelige for kroppen, når du bager brød med surdej.

Hvis du ikke har tid til at sætte en surdej i gang, kan du opnå noget af surdejens gode smag og holdbarhed med en snydesurdej.

Som en del af væsken til brødet kan du bruge kold økologisk kærnemælk, A38 eller hvidvin. Når du lader brødet hæve natten over i køleskab, vil dit snydesurdejsbrød få en dyb, surdejsagtig smag.

Du kan også lave rigtig surdej:

• Rør 2 dl vand sammen med 100 gram hvedemel og 100 gram fuldkornsmel i et glas. Lad dejen hvile på et lunt sted i 24 timer med et kaffefilter over. Den skal ende med at boble lidt. 

• Hæld næste dag to tredjedele af dejen ud, eller brug den som væske til et andet brød. Suppler resten med 2 dl vand og 100 gram hvedemel og 100 gram fuldkornsmel. Lad dejen hvile et lunt sted i 24 timer, til den igen bobler.

• Hæld igen næste dag to tredjedele af dejen ud, eller brug den som væske til et andet brød. Tilsæt 2 dl vand og 100 gram hvedemel og 100 gram fuldkornsmel. Lad  denne gang dejen hvile i 12 timer.

• Herefter er surdejen klar og kan opbevares en uge i køleskab eller friskes op ved igen at hælde to tredjedele ud og supplere med samme mængde mel og vand som tidligere.