Pas på kræftfremkaldende planter i naturen

Følfod, ørnebregne, rubladet kulsukker og hjulkrone kan være kræftfremkaldende, selv om bøger og websider anbefaler dem til spisebrug.

Hjulkrones blomster ses ofte anbefalet som pynt på salat og kage. Kaldes også agurkeurt på grund af duften.

Vilde urter kan give alvorlige sygdomme

Det vrimler med anbefalinger om at spise løs i naturens store spisekammer. Men der er grund til at være forsigtig, når du går om bord i de mange bøger og websider om alle de herlige urter, du kvit og frit kan plukke i naturen og riste på panden eller fylde i salaten. Nogle af dem kan give alvorlige sygdomme, og fagfolk ser med stigende bekymring på den voksende begejstring for at kaste sig over alt, hvad der gror i grøft, skov, eng og hegn.

Naturen er ikke altid uskadelig

”Lige nu bliver interessen for den spiselige natur større og større. Der ruller en stærk bølge over landet med ny nordisk mad og fokus på, hvad vi før i tiden har spist ude i naturen,” fortæller biolog og naturvejleder Thorke Østergaard, Horsens Kommune.

Thorke Østergaard går på vandringer under åben himmel med naturglade danskere og fortæller om spiselige planter og giftige planter. Det kommer ofte bag på folk, at planter overhovedet kan være giftige.  Mange tror fejlagtigt, at alt det, der gror i naturen, ikke kan væres skadeligt.

aaa

Følfod, som de danske fødevaremyndigheder advarede mod allerede i 1980’erne i te og kosttilskud.

 

Ny viden om kræftfremkaldende planter

Mange har fået indtryk af at alt kan spises fra bøger og websider, der ikke har tjekket den viden, der er kommet frem om for eksempel kræftfremkaldende planter i de seneste 15-20 år.

”Det bliver overset, at for eksempel følfod, ørnebregne, rubladet kulsukker og hjulkrone, er kommet på den såkaldte drogeliste på grund af leverskadende og kræftfremkaldende virkning,” siger Thorke Østergaard.

Thorke Østergaard fortæller, at planter med kræftfremkaldende virkning kan være en snigende gift præcis som cigaretter.Virkningen kan komme tidligt eller sent efter de første bidder af følfodens blomsterknop.

Populære kogebøger anbefaler giftige planter

Også DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen er opmærksomme på, at naturelskere i stigende omfang sætter tænderne i mange planter, de faktisk ikke kender virkningen af.

Jeg har set følfods kronblade blive anbefalet i en populær kogebog selv om de har vist sig kræftfremkaldende i forsøg med rotter, der blev fodret med blomsterknopper. De danske fødevaremyndigheder advarede allerede i 1980’erne mod følfod i te og kosttilskud, så det er rigtig uheldigt, at man ikke lige har tjekket det, siger seniorrådgiver Kirsten Pilegaard, DTU Fødevareinstituttet.

Kvalme, opkastning, diaré, mavepine og hovedpine fra bregneskud

Bregneskud har jeg set blive kaldt ”en af de fem perfekte forårsspiser for dit helbred”. Der findes imidlertid mange bregnearter, og hvis man her tænker på de fine violinformede skud fra strudsvinge, har de givet anledning til kvalme, opkastning, diarre, mavesmerter og hovedpine, når de er spist rå. Og ørnebregne indeholder det giftige, kræftfremkaldende stof ptaquilosid. I japan, hvor der er tradition for at spise skuddene, har man fundet en øget forekomst af kræft i spiserøret og maven hos mennesker, siger Kirsten Pilegaard.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Man bliver sit eget forsøgsdyr, hvis man uden kendskab spiser løs af naturen

Hun fortæller om andre planter, der ligger i gråzonen mellem de måske skadelige og de skadelige og alligevel anbefales til ”naturspisere”. Det er for eksempel Strudsvinge, almindelig røn og Gærdevikke.

”Om dem kan vi ikke direkte sige, at de er farlige, men heller ikke at de er ufarlige. Det vi ved fra den videnskabelige litteratur,er, at de ikke traditionelt har været spist af mennesker. Og hvis man spiser noget, ingen tidligere har spist, er man sit eget forsøgsdyr.”, siger Kirsten Pilegaard.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Naturvejleder:Spis kun det ukrudt, du helt sikkert kender

Naturvejleder Thorke Østergaard råder os til at være helt sikre på, hvad vi spiser.

 

  • Brændenælde, skvalderkål og mælkebøtteblade kan de fleste kende, og de må gerne spises.
  • Ramsløg kan forveksles med Liljekonval eller høsttidløs, som har kostet fem dødsfald i Tyskland. De minder begge om ramsløg, men kun ramsløg har den umiskendelige løglugt, så brug næsen.
  • Spis med måde og spis varieret af forskellige urter fra naturen. Selvom en plante ikke er giftig, kan den være skadelig i store mængder.Skovsyre og almindelig syre kan for eksempel spises, men kan også være skadelige og endda dødelige i meget store mængder.De indeholder oxalsyre, som også findes i rabarber og spinat, og som kan give nyreskader, men ikke er skadelige i små doser.
  • Du kan læse om drogelisten på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside, der har et link til listen.

Vigtigt: Du bør ydermere orientere sig på Fødevarestyrelsens hjemmeside, inden du sanker i naturen eller egen have. Styrelsen har 2 plantelister, som altid er opdateret med seneste nyt om spiselige planter og blomster.

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/planteliste/Sider/Plantelisten_til_erhvervsmaessig_brug.aspx

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/planteliste/Sider/Plantelisten_til_privatbrug.aspx

Læs mere om