Opdrag dine børn til at være høflige

Vil du have høflige børn, så gå selv foran med et godt eksempel. Indsatsen for at opdrage med høflighed begynder allerede i 4-års alderen, hvor børn også kan forstå, hvorfor de skal sige tak for mad, siger familieterapeut Lola Jensen

Små børn forstår ikke høftighed. Frem til 4års-alderen er høflige udtryk nærmest automatreaktioner hos børn

Børn forstår høflighed fra 4-års alderen

Det er høfligt at sige tak for maden eller tak, hvis nogen holder døren for dig. I mange familier skal børn også sige tak for mad og bede om lov til at gå fra bordet, og det er en god idé, at man er opmærksom på bordskik og høflighed, bare det ikke sker for tidligt, siger Lola Jensen, der er familieterapeut og forfatter til flere bøger om børn og opdragelse. 

»Man kan starte i det små fra barnet er helt lille. Man kan slutte måltidet af ved at sige »Tak for mad« til hinanden, og man kan huske at sige undskyld, hvis man støder ind i andre.«

Gå foran med et godt eksempel

Vær stille på biblioteket og løb ikke på kirkegården

Kører du for hårdt på, bliver barnet træt af at være høflig

Tak for mad og andre høfligheder skal altså være en del af hverdagen, men som forældre skal man ikke begynde alt for tidligt og køre en for autoritær stil, hvis et helt lille barn glemmer det. 

»Kører du hårdt på, bliver det anstrengende, og barnet bliver træt af det. Det er først i 4-6års alderen, at man som barn kan forstå, hvorfor man er høflig. Indtil da kan man sørge for altid selv at være et godt eksempel ved blandt andet at huske at sige undskyld, hvis man støder ind i nogen,« siger Lola Jensen. 

Husker man at have øjenkontakt med barnet, når man selv at være høflig, begynder det nemt at forstå høflighed.

Irettesæt ikke i andres påhør

Begynder ens barn ikke selv at sige tak for mad, tak for gaver og andre simple høflighedsfraser, kan man minde barnet om det i forvejen. 

»Inden man spiser hos andre, kan man godt hjemmefra sige til sit barn, at det gerne må huske at sige tak for mad, ligesom man kan sige på forhånd, at de skal sige tak for gaverne til fødselsdagen. Det duer ikke at irettesætte børnene i andres påhør. Så bruger de tid på at være forlegne i stedet for at huske høflighed.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ingen tvungne kys eller kram til hele familien

Forældre må ikke stille krav til helt unge børn, når det gælder hilsner. Et lille barn skal man ikke tvinge til at sige hej til hele familien til sølvbryllupsfesten, og håndtryk bør man først stille krav om, når man barnet er 10-12 år. Kram og kys må man ikke stille krav om, at barnet stiller op til. 

»I før-teenagealderen kan man godt give hånd, men kram og kys skal voksne gøre sig fortjent til. Et kram er noget, man giver, når man har lyst. Kys betyder noget helt andet i vores kultur end ved for eksempel Middelhavet. Derfor skal man ikke tvinge et kys ud af et barn, hvis de ikke selv tager initiativ,« siger Lola Jensen. 

Læs mere om