Må man komme på uanmeldt besøg?
Kom kun uanmeldt, hvis relationen tillader det
Kigger du af og til forbi hos venner og familie uden at være inviteret? Og hvordan har du det selv, når det ringer på døren, og du faktisk ikke forventer gæster?
Hvis relationen tillader det, må man gerne kigge forbi uanmeldt. Men det er et vurderingsspørgsmål, og man skal være opmærksom på, at man risikerer at sætte værten eller værterne i en penibel situation. Det siger Gitte Rasmussen, som er professor på Institut for Sprog og Kommunikation ved Syddansk Universitet med speciale i social interaktion. Som hovedregel kan man sige, at hvis man banker på hos venner og familie, hvor man er vant til at se hinanden i intime situationer, er man på mere sikker grund, end hvis relationen er mindre tæt.
Køkkenet sejler
Det kan godt være, at den besøgende tænker, »at det jo bare skal være uformelt og afslappet«. Men den eller de, der ufrivilligt får tildelt en værtsrolle, kan føle, at der følger nogle forpligtelser med besøget, som kan være svære at leve op til. Samtidig er det for mange, der åbner døren ind til deres hjem, vigtigt at præsentere sig selv og ikke mindst huset eller lejligheden på en bestemt måde.
»Man vil jo hellere fremstå som den, der har styr på hjemmet og overskud til at sidde tilbagelænet med et glas vin i haven end være nødt til at afsløre, at man ikke har været i bad, og køkkenet sejler efter aftensmaden,« siger Gitte Rasmussen.
Det uperfekte hjem er dejligt at besøge
»I gamle dage, hvor der som regel altid var en mor, der gik hjemme, var uanmeldte besøg almindelige. Dengang betød »nabohjælp« at holde øje med hinandens ve og vel. I vores travle liv er hjemmet blevet til et Fort Knox: et helle, hvor vi er private. Men vi har brug for, at andre kerer sig om os og spontant har lyst til at høre, hvordan det går. Med de sociale medier har vi skabt et glansbillede af det perfekte liv. Det kan jo krakelere, hvis det ringer på døren, og det hele så ikke er så perfekt alligevel. Men de fleste vil faktisk gerne komme i et hjem, der ikke er perfekt, så de kan sænke skuldrene og spejle sig selv.«
- Gitte Hornshøj, foredragsholder, forfatter og selvudnævnt Emma Gad.
Det uanmeldte besøgs paradoks
Det er dejligt at få besøg, men mange foretrækker at kunne forberede det først. Derfor udgør det uventede besøg et paradoks i vores sociale omgang med hinanden, siger Gitte Rasmussen.
»Det, at der spontant kommer nogen forbi, viser jo, at der er liv omkring dig, og at du har et godt netværk, der er uformelt og uforpligtende. Det er præcis det, vi forbinder med det gode sociale liv.«
Men samtidig fylder ønsket om at fremstå præsentabel og overskudsagtig i alle sociale sammenhænge, og så kan der opstå et dilemma, når det pludselig banker på døren.
Som gæst har man et ansvar for at afværge akavede situationer, når man kommer på besøg uden en aftale. Det kan man gøre ved tydeligt at vise, man er klar over, at der gælder andre spilleregler, end hvis man var inviteret. For eksempel kan man sørge for at tage en flaske vin eller en kage med og gøre det klart, at værten ikke skal gøre sig nogen anstrengelser. Og at man selvfølgelig forstår, hvis tidspunktet passer dårligt.
Værten må godt takke nej
Værten på den anden side er i sin gode ret til at takke nej til besøget, hvis det ikke passer. Ofte vil der være en konkret årsag til, at tidspunktet er dårligt, men det er også o.k. at opfinde en hvid løgn, hvis man ikke lige føler sig oplagt til besøg, mener Gitte Rasmussen. Det handler om at undgå, at gæsten føler sig afvist eller får følelsen af, at man ikke sætter pris på venskabet. Det kræver ikke nødvendigvis en hvid løgn, men nogle gange kan en opdigtet historie måske være med til at undgå en akavet situation.