Må man grille på altanen?

Grillmad er sommerhygge, men har du altan, er det ikke altid, at du må tænde op i grillen. Beredskabsstyrelsen og Aarhus Brandvæsen forklarer, hvornår du må grille på din altan – og hvordan du griller sikkert.
Varme grillkul i en lille kuglegrill

Skal du grille på altanen, skal grillen stå på et helt fast underlag, og der skal være langt til brændbare bygningsdele. Sådan er bare 2 af kravene, hvis du vil tilberede velsmagende grillmåltider på din altan.

Du må i princippet grille på altanen, men…

Når sommersolen danser, frister et aftensmåltid på altanen. Det er praktisk at kunne grille på altanen, så man slipper for at stå i baggården og vende bøffer og pølser. I princippet må du gerne grille på din altan, hvis du overholder en række regler, der er fastsat i Afbrændingsbekendtgørelsen. 

Udgangspunktet er, at du skal gå mere end 15 meter væk fra ting, der let kan antændes. Det kan være stråtækte tage, udhuse, tørre planter, brændbare væsker og gas. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du må dog godt bruge din grill på altanen, hvis: 

• Grillen er mindre. Det vil sige, at du ikke bruger flere kul eller briketter, end der kan være i en traditionel grillstarter. Det er cirka 10 liter. 

• Vægge, gulv og overflader er hårde og ikke-brændbare.

• Altanen har mindst en åben langside.

• Du anvender elektrisk grilltænder, papir eller optændingsblokke og lignende. Der må ikke anvendes optændingsvæske. Lampeolie kan dog bruges, hvis grillen er placeret mindst 2 meter fra brændbare overflader (gælder også vægge og lofter).

Bruger du gasgrill på altanen, skal du være opmærksom på, at gasflasken skal fjernes fra altanen efter brug. Du må altså ikke opbevare en gasflaske eller en reservegasflaske på din altan. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Boligforeningen kan begrænse grilningen

Selvom reglerne giver mulighed for at bruge en mindre grill på altanen, kan din boligforening eller ejerforening begrænse grillningen i ejendommen. Nogle steder er det altid forbudt at grille på altanen, andre steder er det kun nogle altaner, så man mindsker røggenerne for andre beboere. 

Begrænser din boligforening muligheden for at grille, gælder forbuddet, selvom Afbrændingsbekendtgørelsen egentlig giver lov. 

Gode råd, når du griller på altanen

• I grill til fast brændsel må kun anvendes trækul eller træbriketter.
• Til optænding skal anvendes elektrisk grilltænder, papir eller optændingsblokke og lignende. Der må ikke anvendes optændingsvæske. Lampeolie kan dog bruges, hvis grillen er placeret mindst 2 meter fra brændbare overflader (gælder også vægge og lofter).
• Sørg for at have vand til slukning i nærheden, og forlad ikke grillen, før den er slukket.

Kilde: Henrik G. Petersen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen og Aarhus Brandvæsen

Læs mere om