Kom godt i gang på rulleskøjter
Opvarmning skal forberede kroppen på bevægelse
Først og fremmest er opvarmningen en forberedelse til en god præstation. Man forbereder både krop og sind. Start uden rulleskøjter. Arbejd med de store muskelgrupper; ben og ryg. Lav squats, hvor du skiftevis går frem og ned i knæ på højre og venstre ben. Lav roteringer om rygsøjlen, hvor du simulerer bevægelserne, du laver, når du kører på rulleskøjter. Varm altid op også inden korte ture.
Det er også en god idé at bruge strækøvelser som opvarmning. Prøv eksempelvis dynamiske stræk, hvor du står på et ben og skøjter ud med det andet. Det gør kroppen klar og giver balance. Fakisk får du mere ud af at lave strækøvelser før træning end efter, siger Karen Kotila. Men selv om der ikke er belæg for, at det hjælper at strække ud efter motionering, kan det bestemt ikke skade.
Start langsomt, sikkert og med korte distancer
Du skal aldrig løbe stærkere, end teknikken er til. Start med balanceøvelser og vær sikker på, at der styr på bremseteknikken. Det er vigtigt at huske for begyndere, for de gode vaner skabes tidligt. For at komme godt i gang kan det hjælpe at starte med korte ture, hvor man ikke presser sine konditionsmæssige grænser for meget.
Motioner to gange om ugen, det er bedst for kroppen
"Inliners er lige så effektive som løb i forhold til motion," siger Karen Kotila, men det er teknisk mere vanskeligt. Start med at køre 20 minutter af gangen, hvis du er begynder. Og kør gerne flere gange på en uge.
"Hvis man kører én gang om ugen, er risikoen for at få skader større, end hvis man kører to gang om ugen," forklarer hun. Mere regelmæssig motion giver både god kondition og mindre risiko for skader.
Fokuser på de dovne muskelgrupper
Hvis man bruger rulleskøjterne som en motionsform, skal man bruge hele kroppen til at trække. Det er rigtig godt for bagdel, baglår og inderlår. Det vil være der, man bliver øm, og det er de muskler, man ikke bruger meget, hvis man sidder på et kontor. Man bruger hele kroppen og rygrotation giver både balance og styrke.
Husk sikkerhedsudstyr
Hjelm, knæbeskytter, albuebeskyttere, håndledsbeskyttere er nødvendigt. Både håndled og underarmen er udsat, og et brud der, før man er færdig med at vokse, kan få alvorlige konsekvenser. Faldskader på albuer, kraveben og knæskaller er også almindelige. Det er også vigtigt at huske, at spænde støvlen ordentligt. Der må ikke sidde en strømpe og irritere.
Aflast ryggen ved at bruge benene
Man er ikke stærkere end sine baller, og lænderyggen er ikke stærk nok til at holde hele kroppen. Man skal aflaste den ved at bøje kæn og i hoften, så man får overkroppen ind under sig og får benene til at arbejde.