Redaktionen anbefaler






Hvis du er optaget af, hvor varerne kommer fra, så køb varer i Coops egne vareserier f.eks. Coop-serien, Änglamark-serien eller Xtra-serien. På de varer vil du altid kunne læse, hvor varerne er produceret
Hvis varer produceret i USA bliver belagt med ekstra told, vil Coop indføre en mærkning af disse varer. Med told på varer produceret i USA kan vi lave en præcis mærkningsordning, der kan fortælle kunderne, hvorfor produkterne pludselig er blevet dyrere. Som en naturlig konsekvens skruer vi også ned for markedsføringen af de varer, der er produceret i USA, og op for markedsføringen af de danske varer.
Det er dog begrænset, hvor mange varer der kommer fra USA. Kun ca. 1 % af Coops sortiment er produceret i USA. Først og fremmest er det vin fra Californien. Derudover er det især nødder, mandler, rosiner og peanuts.
Det nok mest ikoniske amerikanske fødevarebrand, Coca-Cola, er i Danmark brygget af Carlsberg i Fredericia. Ingredienserne kommer primært fra Europa. De fleste arbejdspladser, som køb af en cola understøtter, er danske. På den måde er det ikke helt nemt at være politisk forbruger i tider med internationalt stormvejr.
Når danske forbrugere køber ind, foretrækker de at købe lokalt. Det er en naturlov, at handel foregår tryggest mellem mennesker og med varer, som vi kender og stoler på. Men forbrugerne har også fået smag for varer, som er internationale. Tacos og thaigryde, pizza, sushi og cola – og frisk frugt og grønt hele året. Samt et bredt udvalg af forarbejdede varer, hvor ingredienserne kan stamme fra mange forskellige lande.
For at kunne levere de varer, som danskerne ønsker, må indkøbere i Coop også søge ud i verden. Og når vi gør det, stiller vi krav på forbrugernes vegne. Står der Coop på varen, har vi krævet, at kvaliteten dokumenteres, at mærkning og emballering er korrekt, og at der har været ordentlige forhold for medarbejderne. Vi stiller også krav til ingredienserne. Vi skal vide, hvor de kommer fra, og hvor varen er blevet forarbejdet. På Coops varer vil man derfor kunne se, både hvem der har produceret, hvor varen er produceret, og hvor den vigtigste ingrediens kommer fra. Intet af dette er lovkrav, men et valg, vi har truffet i Coop for at give vores kunder og medejere størst mulig transparens.
Vi har spurgt vores kunder, hvilke krav man bør stille til en vare, for at man kan hævde, at den er europæisk. Og de tre vigtigste krav er:
Derfor har vi i Coop for nuværende ikke introduceret en ’Europæisk brand’-mærkningsordning. Vi synes, at produktionslandet og ingrediensernes oprindelse er vigtigere viden – og det er også det, som betyder noget, når forbrugerne bedømmer, om en vare er europæisk eller ej.
Fordi Coop stiller detaljerede krav til varerne i vores vareserier, ved vi også, hvor ingredienserne stammer fra. De fleste er fra Europa, men ofte vil et tilsætningsstof, sukkeret, frugten, nødderne eller andre ingredienser stamme fra f.eks. Sydamerika, Asien eller USA.
Derfor kan vi også sige, at en forhøjet toldsats på amerikanske varer ikke vil betyde det store i vores supermarkeder. Kun ca. 1 % af ingredienserne i vores varer stammer fra USA. Hvis de belægges med told, kan de fleste erstattes med andre oprindelser. De muligheder er vi i øjeblikket i gang med at kortlægge.
Hvis du som kunde vil være sikker på, hvor dine varer kommer fra, har jeg to råd: Enten bør du købe de simplest mulige varer – helst kun råvarer, der består af én ingrediens. Her er produktionslandet typisk angivet.
Eller hvis du køber sammensatte eller forarbejdede varer, vil jeg råde dig til at købe varer i Coops egne vareserier (f.eks. Coop-serien, Änglamark-serien eller Xtra-serien). Her skriver vi altid, hvor varen er produceret, og hvem der står bag. Og hvis det også er vigtigt for dig, hvem der ejer brandet, så er Coop ejet af jer. Det er på jeres vegne, vi stiller krav til leverandøren og kræver indsigt i de globale værdikæder.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10